dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

WETSVOORSTEL VERBOD LAAGCALORISCH GAS VOOR GROOTSTE VERBRUIKERS INGEDIEND

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

WETSVOORSTEL VERBOD LAAGCALORISCH GAS VOOR GROOTSTE VERBRUIKERS INGEDIEND

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft op 5 november 2019 het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Gaswet betreffende het beperken van de vraag naar laagcalorisch gas van grote afnemers’ ingediend bij de Tweede Kamer.

Dit wetsvoorstel is volgens de Memorie van Toelichting “een belangrijk onderdeel van het pakket van samenhangende maatregelen om de gaswinning uit het Groningenveld zo spoedig mogelijk naar nul te brengen en het Groningenveld definitief te sluiten op een veilige en verantwoorde manier, die recht doet aan de betrokken publieke belangen en waarbij in voldoende mate rekening wordt gehouden met risico’s en tegenvallers, zoals koud weer of vertraging van de individuele maatregelen.” Het kabinet heeft op 29 maart 2018 reeds besloten om de gaswinning uit het Groningenveld definitief te beëindigen.

In het wetsvoorstel is onder meer een verbod opgenomen voor de grootste afnemers van laagcalorisch gas om nog laagcalorisch gas te onttrekken aan het  landelijk gastransportnet, dat wordt beheerd door GTS. Het betreft grootverbruikers die recent meer dan 100 miljoen m3 laagcalorisch gas per jaar hebben onttrokken aan het net. In feite gaat dit volgens de Minister om de 9 grootste afnemers van laagcalorisch gas, die gezamenlijk ca. 3 miljard m3 per jaar onttrekken. Deze 9 afnemers worden naar eigen keuze omgeschakeld naar hoogcalorisch gas of van het gas afgesloten. Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, zal dit verbod ingaan per 1 oktober 2022.

Er zijn in totaal ca. 170 grootverbruikers van laagcalorisch gas aangesloten op het landelijk gastransportnet. Voor de overige grootverbruikers (naast de 9 grootste afnemers) is in het wetsvoorstel een zogenaamd generiek verbruiksplafond ingesteld. Dit verbruiksplafond zal eveneens ingaan op 1 oktober 2022 en verbiedt de overige grootverbruikers om in een gasjaar meer dan 100 miljoen m3 laagcalorisch gas aan het net te onttrekken. Deze afnemers mogen dus – in tegenstelling tot de 9 grootste afnemers – wel laagcalorisch gas blijven afnemen, zolang ze niet boven het plafond uitkomen.

De Memorie van Toelichting vermeldt verder onder andere dat de kosten die een afnemer maakt voor de ombouw naar hoogcalorisch gas of een alternatief in beginsel voor rekening van hemzelf zijn. Echter, als de kosten van de afnemer als noodzakelijk gevolg van het wetsvoorstel uitstijgen boven het normale ondernemersrisico, kan een verzoek worden ingediend ter compensatie van deze kosten. Het kabinet heeft hier 75 miljoen euro voor gereserveerd.

Klik op onderstaande link voor de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35328-3.html

Of het wetsvoorstel wordt aangenomen, is nog afwachten. De genoemde ingangsdatum van het verbod, te weten 1 oktober 2022, komt in ieder geval snel dichtbij. Dorhout Advocaten zal u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Wilt u meer weten over dit voorstel tot wijziging van de Gaswet of heeft u een andere vraag op het gebied van energie en recht? Neem dan contact op met Simone Pipping of Hans Koenders.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd