dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

CBb: Informatiecode ACM biedt geen grondslag voor verwerking persoonsgegevens

 Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft in zijn uitspraak van 14 januari 2020 het beroep tegen de wijziging van de Informatiecode elektriciteit en gas via het Codebesluit Dataveiligheid gegrond verklaard. Volgens het CBb mag de ACM netbeheerders niet verplichten om persoonsgegevens uit te wisselen, omdat daarvoor een grondslag nodig is in de zin van artikel 6 AVG.

Het beroep is ingesteld door de Vereniging Nederlandse EnergieData Uitwisseling (NEDU) en de Vereniging Netbeheerder Nederland.

In de Informatiecode werd onder voorwaarden een plicht tot uitwisseling van persoonsgegevens voor netbeheerders in het leven geroepen. Volgens het CBb kan een netbeheerder hiertoe niet zonder meer worden verplicht, omdat de netbeheerder afhankelijk is van een grondslag om die gegevens te mogen verwerken op grond van de AVG, bijvoorbeeld doordat de klant toestemming heeft gegeven.

Het gevolg van de uitspraak is dat de drie artikelen van de Informatiecode die in het codebesluit zijn vastgesteld door het CBb zijn vernietigd. De uitspraak is onherroepelijk. De ACM kondigt aan in gesprek te zullen gaan met betrokkenen over de gevolgen van deze uitspraak.

Heeft u een vraag over dit artikel? Neem dan contact op met Tim van Dijken of Simone Pipping

Related Posts

HET IMG START VANAF…

HET IMG START VANAF 1 SEPTEMBER MET DE BEHANDELING VAN SCHADE DOOR WAARDEDALING Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zal op 1 juli 2020 starten met de schadeafhandeling in Groningen. Momenteel…
Lees meer

VACATURE JURIDISCH SECRETARESSE

Juridisch secretaresse Wij zijn per direct op zoek naar een ervaren juridisch secretaresse (m/v) voor minimaal 32 uur per week.  Je kent het klappen van de zweep, weet welke stap…
Lees meer

WARMTEWET VERSUS HUURRECHT

woontorens Stoker en Brander WARMTEWET VERSUS HUURRECHT In de praktijk blijkt het nogal eens onduidelijk te zijn wat een verhuurder wel en niet in rekening mag brengen bij een huurder…
Lees meer