dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

CBB: INFORMATIECODE ACM BIEDT GEEN GRONDSLAG VOOR VERWERKING PERSOONSGEGEVENS

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

CBb: Informatiecode ACM biedt geen grondslag voor verwerking persoonsgegevens

 Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft in zijn uitspraak van 14 januari 2020 het beroep tegen de wijziging van de Informatiecode elektriciteit en gas via het Codebesluit Dataveiligheid gegrond verklaard. Volgens het CBb mag de ACM netbeheerders niet verplichten om persoonsgegevens uit te wisselen, omdat daarvoor een grondslag nodig is in de zin van artikel 6 AVG.

Het beroep is ingesteld door de Vereniging Nederlandse EnergieData Uitwisseling (NEDU) en de Vereniging Netbeheerder Nederland.

In de Informatiecode werd onder voorwaarden een plicht tot uitwisseling van persoonsgegevens voor netbeheerders in het leven geroepen. Volgens het CBb kan een netbeheerder hiertoe niet zonder meer worden verplicht, omdat de netbeheerder afhankelijk is van een grondslag om die gegevens te mogen verwerken op grond van de AVG, bijvoorbeeld doordat de klant toestemming heeft gegeven.

Het gevolg van de uitspraak is dat de drie artikelen van de Informatiecode die in het codebesluit zijn vastgesteld door het CBb zijn vernietigd. De uitspraak is onherroepelijk. De ACM kondigt aan in gesprek te zullen gaan met betrokkenen over de gevolgen van deze uitspraak.

Heeft u een vraag over dit artikel? Neem dan contact op met Tim van Dijken of Simone Pipping

Related Posts

Toezicht in de semipublieke…

De semipublieke sector heeft de afgelopen jaren al te maken gehad met verscherpte eisen en toenemende regelgeving op het gebied van bestuur en toezicht en Governance. Dit naar aanleiding van…
Read more

WHOA: HERSTRUCTURERINGSMIDDEL BIJ EEN…

De WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) is per 1 januari 2021 opgenomen in de Faillissementswet. Deze nieuwe regeling maakt het mogelijk bij ondernemingen en organisaties om schulden te saneren door…
Read more

REGIONALE PRAKTIJK ONDER DRUK…

De advocatuur aan de randen van Nederland heeft het moeilijk: in Limburg en Noord-Nederland daalt het aantal praktijken substantieel. Hoe komt dit? En waar liggen de oplossingen? Lees het artikel…
Read more