dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

HET IMG START VANAF 1 SEPTEMBER MET DE BEHANDELING VAN SCHADE DOOR WAARDEDALING

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

HET IMG START VANAF 1 SEPTEMBER MET DE BEHANDELING VAN SCHADE DOOR WAARDEDALING

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zal op 1 juli 2020 starten met de schadeafhandeling in Groningen. Momenteel behandelt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) de schadeafhandeling van fysieke schade in Groningen. De IMG zal niet alleen fysieke schade gaan behandelen maar ook andere schadesoorten zoals schade door waardedaling en immateriële schade. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft inmiddels aangegeven dat de werkwijze voor schade door waardedaling gereed is. De aanpak voor immateriële schade is nog in ontwikkeling. De bedoeling is dat het IMG vanaf 1 september 2020 start met de behandeling van meldingen over schade door waardedaling.

De verwachting is dat meer dan 100.000 Groningers een aanvraag voor schade door waardedaling zullen gaan indienen. De TCMG heeft tot nu toe ongeveer 40.000 schadeaanvragen afgehandeld in twee jaar. Het IMG is voornemens om twee tot drie keer zoveel besluiten binnen een paar maanden af te handelen door de afhandeling van de aanvragen voor schadevergoeding voor waardedaling groepsgewijs aan te pakken. De regeling zal per gebied geopend worden. De bewoners van Loppersum en Appingedam kunnen als eerste een aanvraag indienen omdat in deze gebieden de waardedaling het grootst is. Bij het vaststellen van waardedaling zal het IMG de methode van Atlas voor Gemeenten gebruiken. Het IMG volgt hiermee het advies van de commissie Hammerstein op. De commissie Hammerstein heeft deze methode als meest geschikt geacht omdat deze methode onder andere het generieke (imago) effect en het meer specifieke (aan de sterkte van de lokale bevingen verbonden) effect combineert. Per volledig postcodegebied is over de periode augustus 2012 tot 1 januari 2019 een procentuele waardedaling vastgesteld. Het postcode gebied zal derhalve bepalend zijn bij het vaststellen van de waardedaling. Uit het advies van Hammerstein volgt dat een vaste datum gehanteerd zou moeten worden voor de bepaling van de economische waarde van de woning. De adviescommissie heeft geadviseerd als peildatum 1 januari 2019 te gebruiken. Verder blijkt uit het advies dat de compensatie voor waardedaling in beginsel een finaal karakter zal hebben. Het is een vergoeding voor een risico dat op de peildatum wordt berekend met inachtneming van de goede en kwade kansen.

De werkwijze die gehanteerd zal worden door het IMG is nog niet gepubliceerd. Op de website van de TCMG wordt vermeld dat op basis van het advies van de commissie Hammerstein een werkwijze wordt voorbereid ter uitvoering van de waardedalingsregeling voor het IMG.

Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Margot Gozoglu.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd