WET BESTUUR EN TOEZICHT RECHTSPERSONEN

Op 10 november 2020 is het Wetsvoorstel bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) aangenomen door de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel is ingediend in 2016. Dit naar aanleiding van een aantal incidenten in het bestuur en toezicht bij stichtingen in de semipublieke sector zoals woningcorporaties, zorginstellingen en onderwijsinstellingen. De wet heeft tot doel om een professionaliseringsslag teweeg te brengen.

In het kort: de wijzigingen

De WBTR regelt de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheidsmaatstaf van bestuurders en toezichthouders bij verenigingen, stichtingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen. Daarnaast krijgt de Raad van Toezicht bij deze rechtspersonen een wettelijke regeling, volgens de regeling van de Raad van Commissarissen bij de B.V. en N.V. Voorheen was de instelling van de toezichthoudende organen bij deze rechtspersonen (veelal Raad van Toezicht genoemd) niet in de wet geregeld. Verder moeten deze rechtspersonen bij de eerstvolgende gelegenheid een belet- en ontstentenisregeling voor bestuurders en toezichthouders in hun statuten opnemen. Van ‘belet’ is sprake in het geval van ziekte of schorsing en van ‘ontstentenis’ bij overlijden of ontslag. Het opnemen van deze regelingen kan zeker in de coronacrisis relevant zijn.

Concreet worden de volgende onderwerpen in de wet geregeld:

  • Voor alle rechtspersonen wordt het mogelijk om een zogeheten monistisch bestuursmodel[1] of one tier board in te stellen, naar Angelsaksisch model.
  • Belang onderneming: ook de bestuurders en toezichthouders van stichtingen en verenigingen moeten zich richten op het belang van de onderneming. Dit belang moet prevaleren boven het belang van bijvoorbeeld leden of donateurs.
  • Tegenstrijdig belang: de wet regelt wanneer bestuurders en toezichthouders een tegenstrijdig belang hebben en zich moeten onttrekken aan de besluitvorming.
  • Taakvervulling en aansprakelijkheid: de wet geeft regels over de uitgangspunten die de bestuurders en toezichthouders bij de vervulling van hun taak in acht moeten nemen. Daarnaast bevat de wet regels over hun aansprakelijkheid voor onbehoorlijke taakvervulling.
  • Ontslag: de rechter krijgt meer beoordelingsvrijheid om een bestuurder of toezichthouder te ontslaan op verzoek van een belanghebbende. En dit kan verstrekkende gevolgen hebben.
  • Belet en ontsteltenis: de WBTR introduceert een verplichte statutaire belet- en ontsteltenisregeling voor bestuurders en toezichthouders (zie hierboven) 

Naar verwachting treedt de wet op 1 januari 2021 in werking.

Het is raadzaam om uw statuten en uw beleid rondom besluitvorming en taakvervulling te toetsen aan de nieuwe regelgeving. Bent u er niet zeker van of aanpassing in uw geval vereist is? Neem gerust contact op.

[1] Model waarbij de taken van het bestuur van een onderneming (directie), het houden van toezicht en het geven van advies (commissarissen) in één orgaan zijn verenigd.

Voor vragen hieromtrent kunt u contact opnemen met Tim van Dijken of Angela Melsen.

Related Posts

Misbruik van coronasteun: misbruik…

Nederlandse ondernemers kunnen met tussenpozen al geruime tijd gebruik maken van de coronasteunmaatregelen van de Nederlandse overheid. Deze maatregelen zijn bedoeld om ondernemers die door de coronacrisis worden getroffen te…
Read more

Oordeel Hoge Raad inzake…

De Hoge Raad oordeelt: recht op een corona-huurkorting ter compensatie van omzetdaling wegens overheidsmaatregelen om het virus in te dammen? Ja! Na een (corona)jaar van onduidelijkheid en uiteenlopende uitspraken, heeft…
Read more

Dorhout helpt ondernemers met…

Nu de corona steunmaatregelen per 1 oktober stopgezet zijn, bestaat er een grote kans dat een flinke groep ondernemers nog verder in de problemen zal komen. Zij zullen met vragen…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd