TIJDELIJKE BETALINGSUITSTELWET 2020

Het is dagelijks nieuws: bedrijven die op last van de overheid de deuren hebben moeten sluiten. Het water staat deze bedrijven inmiddels aan de lippen. Het (volledig) wegvallen van de omzet maakt dat zij op termijn waarschijnlijk niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Tot nu toe leidt dat nog niet tot de voorspelde stortvloed aan faillissementen. Sterker nog: in 2020 gingen er in Nederland ‘slechts’ 2703 bedrijven failliet. Nog nooit waren dat er zo weinig. In Groningen was de afname ten opzichte van het jaar daarvoor zelfs 25% (97 in 2019 om 71  in 2020). Het lijkt erop dat crediteuren het onder deze bijzondere omstandigheden niet netjes vinden het faillissement van hun debiteur aan te vragen en dat zij ook wachten op betere tijden.

Desalniettemin kunnen in de kern gezonde bedrijven die voor de coronacrisis goede resultaten behaalden nu opeens geconfronteerd worden met beslaglegging, executoriale verkoop of een faillissementsaanvraag.

Voor deze bedrijven, die in financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis, is de ‘Tijdelijke wet COVID-19 SZW en JenV’ in het leven geroepen. De wet is op 17 december 2020 in werking getreden en is bedoeld om de schade aan de economie als gevolg van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken door vermijdbare faillissementen en verhaalsacties te voorkomen.

Bedrijven, die geconfronteerd worden met een faillissementsaanvraag, kunnen maximaal zes maanden ‘uitstel’ krijgen, indien zij (summierlijk) aantonen dat:

  • zij hun onderneming door het COVID-19-virus niet op de gebruikelijke wijze hebben kunnen voortzetten, en;
  • daardoor tijdelijk niet in staat zijn aan hun betalingsverplichting te voldoen.

De rechtbank zal beoordelen of aan voornoemde voorwaarden is voldaan. Ook zal de rechtbank beoordelen of de schuldeiser door het uitstel niet wezenlijk en onredelijk in zijn belangen wordt geschaad. Wanneer het verzoek wordt toegewezen, kan de aanvrager van het faillissement gedurende het uitstel geen betaling afdwingen van schulden die daarvoor opeisbaar waren. De schuldeiser wordt daarnaast beperkt in zijn mogelijkheden om de overeenkomst te wijzigen, te beëindigen of zijn verplichtingen op te schorten. Een verkregen uitstel kan voor schuldeisers dus verstrekkende gevolgen hebben.

De wetgeving geldt niet alleen voor faillissementssituaties. Ook in geval van beslaglegging, opeising van goederen of de uitwinning van een pand- of hypotheekrecht kunnen bedrijven hier een beroep op doen. Uiteraard onder dezelfde voorwaarden. Dan kan de voorzieningenrechter worden gevraagd het beslag op te heffen of de executie te schorsen. Bedrijven zullen daarbij wel aannemelijk moeten maken dat dit nodig is om de onderneming te kunnen voortzetten. Wordt de vordering toegewezen, dan zijn de gevolgen voor de schuldeiser vergelijkbaar met die van een aanhouding van de faillissementsaanvraag.

Kortom, als ook uw onderneming door COVID-19 liquiditeitsproblemen ondervindt en u wordt geconfronteerd met beslaglegging, executiemaatregelen, het opeisen van goederen of een faillissementsaanvraag, dan adviseren wij u graag over de mogelijkheden.

Ook als u schuldeiser bent en niet langer kunt of wilt wachten tot uw facturen worden voldaan, dan is het van belang om op voorhand te weten wat de gevolgen van de door u geïnitieerde verhaalsacties kunnen zijn. Met name indien sprake is van het niet nakomen van verplichtingen uit langlopende overeenkomsten. Ook dan denken wij graag met u mee!

Neem contact op met Rim Duinker of Tim van Dijken.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd