Toezicht in de semipublieke sector: krachtig ingrijpen vereist?

De semipublieke sector heeft de afgelopen jaren al te maken gehad met verscherpte eisen en toenemende regelgeving op het gebied van bestuur en toezicht en Governance. Dit naar aanleiding van een aantal incidenten in het bestuur en toezicht bij stichtingen in de semipublieke sector zoals woningcorporaties, zorginstellingen en onderwijsinstellingen. Zo is op 10 november 2020 het Wetsvoorstel bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) aangenomen door de Eerste Kamer. Deze wet heeft tot doel een professionaliseringsslag teweeg te brengen in het bestuur en toezicht. Wij schreven al eerder een artikel over de wijzigingen in die wet.

Het speelveld voor toezichthouders verandert. Er bestaat een toenemende druk op toezichthouders om krachtig in te grijpen bij (dreigende) malaise en (financieel) wanbeleid. Met de invoering van de WBTR wordt daaraan nadere invulling gegeven door maatstaven voor de taakvervulling en aansprakelijkheid uit artikel 2:9 BW (bestuurdersaansprakelijkheid) – net als bij de B.V. en N.V. – van toepassing te verklaren op alle bestuurders en toezichthouders bij rechtspersonen.

Met name de toezichthouder – die niet dagelijks bij de organisatie is betrokken – balanceert op een dun koord wanneer iets niet goed dreigt te gaan in de organisatie. De toezichthouder is om te beginnen in grote mate afhankelijk van het bestuur voor de informatievoorziening. De toezichthouder  mag er in beginsel op vertrouwen dat hij door het bestuur van juiste informatie wordt voorzien, maar in bepaalde omstandigheden is strenger toezicht, onderzoek en krachtig ingrijpen vereist door de toezichthouder. Iets dat in de relatie met het bestuur – die evenzeer belangrijk is voor het toezicht – tot onenigheid kan leiden. Verder dient de toezichthouder het financiële beleid van de organisatie te controleren, terwijl niet alle toezichthouders expertise hebben op dat gebied. Wat wordt er van een toezichthouder verwacht op dat gebied? En wat zijn de red flags in het (financiële) beleid?

Ons advies: wees kritisch, doortastend en laat u vooral adviseren wanneer uw eigen expertise tekortschiet!

Related Posts

Dorhout helpt ondernemers met…

Nu de corona steunmaatregelen per 1 oktober stopgezet zijn, bestaat er een grote kans dat een flinke groep ondernemers nog verder in de problemen zal komen. Zij zullen met vragen…
Read more

WHOA: HERSTRUCTURERINGSMIDDEL BIJ EEN…

De WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) is per 1 januari 2021 opgenomen in de Faillissementswet. Deze nieuwe regeling maakt het mogelijk bij ondernemingen en organisaties om schulden te saneren door…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd