dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

IS EEN PRE-PACK VOOR U DE AANGEWEZEN ROUTE?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Onlangs heeft de ministerraad ingestemd met een wetsvoorstel, dat het mogelijk maakt dat rechters al voor het uitspreken van het faillissement op verzoek van een noodlijdende onderneming bekend maken wie de beoogd curator is, de zogenaamde pre-pack.

De pre-pack maakt het mogelijk om in een relatief vroeg stadium de doorstartmogelijkheden voor de gezonde onderdelen van een onderneming te onderzoeken. Het bestuur van de desbetreffende onderneming treedt in onderhandeling met potentiële overnamekandidaten over de verkoop van de bedrijfsonderdelen. Dit proces vindt plaats onder het toeziend oog van de beoogd curator. Hoewel de beoogd curator geen toezichthouder of adviseur is, is het zijn taak om de belangen van de gezamenlijke schuldeisers in het oog te houden.

Op de datum waarop het faillissement van de desbetreffende vennootschap wordt uitgesproken, kan de curator vervolgens direct zijn goedkeuring verlenen aan het reeds zorgvuldig voorbereide doorstartplan, zodat leveranciers en afnemers hiervan zo min mogelijk hinder ondervinden.

Doordat meer tijd beschikbaar is om verkooponderhandelingen te voeren dan in een gewone faillissementssituatie, maakt de pre-pack het mogelijk om een zo hoog mogelijke verkoopopbrengst te realiseren voor de gezonde bedrijfsonderdelen. Bovendien kan dankzij een pre-pack vaak een groot deel van de werkgelegenheid behouden blijven.

Een belangrijk bezwaar tegen de pre-pack is, dat er nog geen wettelijke basis voor bestaat. Met het instemmen door de ministerraad met het wetsvoorstel, komt die wettelijke basis een stapje dichterbij. Het wetsvoorstel ligt thans voor advies bij de Raad van State.

Niet in alle gevallen is de keuze voor een pre-pack de beste oplossing. Dorhout Advocaten kan u adviseren over de vraag of een pre-pack voor uw onderneming de aangewezen route is.

Indien u vragen heeft over de pre-pack, dan kunt u contact opnemen met
mr. G.W. Breuker of mr. P. Lettinga.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd