dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

UW EIGEN ELEKTRICITEITSNET BEHEREN?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Bedrijven met een eigen elektriciteitsnet kunnen bij de Autoriteit Consument en Markt (verder: “ACM”) een ontheffing vragen van de verplichting om een netbeheerder aan te wijzen.

Doordat er steeds meer initiatieven zijn om als bedrijven gezamenlijk lokaal energie op te wekken, lijkt de behoefte om een eigen elektriciteitsnet in eigendom te hebben en te beheren toe te nemen. Veel bedrijven beheren (onbewust) eigenlijk al een eigen elektriciteitsnet, maar voldoen (ook onbewust) niet aan de wettelijke vereisten en/of hebben geen ontheffing aangevraagd van de verplichting tot het aanwijzen van een netbeheerder.

In Nederland is in beginsel iedere gebruiker van elektriciteit aangesloten op het elektriciteitsnet[1]. Per regio is een netbeheerder aangewezen die het regionale elektriciteitsnet beheert (bv. Enexis, Liander en Westland Infra).

Deze regionale netbeheerders hebben tot taak het beheren van het net, het verhelpen van storingen, het transporteren van elektriciteit en het aansluiten van bedrijven en consumenten op het elektriciteitsnet. De ACM houdt toezicht op de naleving van deze taken.

Op veel plekken in Nederland zijn bedrijven aangesloten op een eigenelektriciteitsnet. Om een vrije toegang tot het net te kunnen garanderen, moet elke eigenaar van een elektriciteitsnet een netbeheerder aanwijzen. Er kunnen redenen zijn om van deze aanwijzingsverplichting een ontheffing te krijgen.

De mogelijkheid tot het krijgen van een ontheffing van de verplichting tot het aanwijzen van een netbeheerder is opgenomen in artikel 15 van de Elektriciteitswet 1998. Om in aanmerking te kunnen komen voor een ontheffing moet de aanvrager aan allerlei voorwaarden voldoen. Verder is het zo dat de ACM op grond Europese regelgeving de geldende regels vrij strikt hanteert (moet hanteren). Aan het verkrijgen van de ontheffing zijn (met name in genoemd artikel) behoorlijk wat voorwaarden verbonden. Bij het doen van een aanvraag dient een uitgebreid formulier te worden ingevuld. Het is van groot belang dat het aanvraagformulier goed wordt ingevuld en dat u goed weet met welk doel de vragen worden gesteld. In de praktijk zien wij dat een aanvraag vaak al strandt op een onjuist of onvolledig ingevuld aanvraagformulier, terwijl er wel een mogelijkheid was om de ontheffing te verkrijgen.

Voor vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp, kunt u vrijblijvend contact opnemen met Hans Koenders, Annelies Schwartz, Simone Pipping of Margriet Schutte.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd