dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

VERHUIZEN NA (ECHT)SCHEIDING

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Als ex-partners samen het ouderlijk gezag hebben (en bij gescheiden ouders is dat bijna altijd het geval), moeten zij over een groot aantal zaken samen beslissen over de kinderen. De dagelijkse gang van zaken wordt meestal geregeld door de ouder waar het kind woont (het hoofdverblijf heeft), maar beslissingen over belangrijke zaken (schoolkeuze, medische beslissingen, hobby’s, etc.), moeten samen worden genomen.

Over een verhuizing naar een andere woonplaats wordt regelmatig getwist. Wil een ouder verhuizen met de kinderen die bij hem of haar wonen buiten de huidige woonplaats of omgeving, dan is toestemming van de andere ouder nodig. Ook als men co-ouder is (de zorg over de kinderen wordt dan gedeeld), kan een verhuizing alléén in onderling overleg plaatsvinden. Komen de ouders er niet uit, dan kan de rechtbank de knoop doorhakken op basis van de geschillenregeling van artikel 1:253 a BW. De ouder die wil verhuizen vraagt dan aan de rechtbank vervangende toestemming om te mogen verhuizen.

Hoe komt de rechtbank nu tot een oordeel? Gemakshalve ga ik er vanuit dat de kinderen bij de moeder wonen, er een omgangsregeling is (geen co-ouderschap), de moeder wil verhuizen en dat de vader het daar niet mee eens is.

Omdat over deze kwestie al vrij veel is geprocedeerd, zijn in de rechtspraak een aantal criteria ontwikkeld aan de hand waarvan de rechter een beslissing neemt. In de eerste plaats moet er een noodzaak zijn om te verhuizen. Veel verzoeken worden al afgewezen omdat die noodzaak niet kan worden aangetoond.

Dat moet een objectieve reden zijn die zorgvuldig moet worden onderbouwd. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een nieuwe baan die geaccepteerd moet worden in geval van (dreigende) werkloosheid, en het duidelijk is dat er in de buurt geen of vergelijkbaar werk is te vinden. Verhuizing naar de woonplaats van een nieuwe partner is over het algemeen – uitzonderingen daargelaten-  niet een acceptabele reden.

Verder moet de verhuizing goed doordacht zijn en voorbereid, dus niet midden in een schooljaar en zeker niet zonder de beslissing van de rechter af te wachten.

Verder wordt van de moeder verwacht dat zij de gevolgen van de verhuizing compenseert, zowel voor de vader als de kinderen. Zij kan bijvoorbeeld een uitbreiding van de vakanties/contactregeling aanbieden, bereid zijn de kinderen te halen of te brengen of de kosten te betalen.

Als ouders heel slecht communiceren is dat een risicofactor voor een verhuizing.

Een verhuizing mag ook niet tot gevolg hebben dat vader en kinderen geen contact meer met elkaar kunnen hebben in een vertrouwde omgeving. Als een verhuizing betekent dat de kinderen hun vader heel weinig zullen zien, zal dit al snel leiden tot een afwijzing.

De rechter kijkt ook altijd naar de leeftijd van het kind, wat die ervan vindt en hoe het kind is geworteld in zijn omgeving. Als het kind bijvoorbeeld gewend is aan veel verhuizen wordt dat ook meegenomen. Een verhuizing zal extra kosten omgangsregeling met zich meebrengen, over het algemeen acht de rechter het redelijk dat de verhuizende ouder dat grotendeels voor haar rekening neemt. Als beide ouders weinig draagkracht hebben, en niet in staat zijn die extra kosten te financieren kan dat weer een contra-indicatie zijn om toestemming tot verhuizen te verlenen.

Verhuizing naar buitenland

De meeste verzoeken tot toestemming zijn voor een binnenlandse verhuizing, maar het komt ook regelmatig voor dat er toestemming wordt gevraagd voor een verhuizing naar het buitenland.

Een buitenlandse verhuizing wordt vaak afgewezen omdat het contact tussen de kinderen en de vader moeilijk kan worden gegarandeerd vanwege de afstand. Bij een buitenlandse verhuizing moet er een nog beter doordacht en voorbereid plan zijn. Als een kind gewend is te verhuizen, bijvoorbeeld bij een diplomatengezin wordt dit meegenomen in de beoordeling.

Of er nu binnenlands of buitenlands wordt verhuisd, het belang van het kind staat wel centraal, maar ook het belang van stiefkinderen of kinderen uit een nieuw gezin moeten worden meegenomen.

Als u overweegt te verhuizen of uw ex-partner wil graag verhuizen en u komt er samen niet uit, neemt u dan samen contact met ons op. U kunt dan gebruik maken van één van de twee mediators van ons kantoor, samen met u wordt dan gezocht naar een oplossing. Behoren gezamenlijke gesprekken niet tot de mogelijkheden, dan kunt u uiteraard ook alleen met ons een afspraak maken. In dat geval zullen wij alsnog proberen om in eerste instantie zonder een procedure tot een oplossing te komen. Mocht een procedure onvermijdelijk zijn, dan zullen wij die uiteraard voor u opstarten of u bijstaan indien u verweer wilt voeren in een procedure.

U kunt hierover rechtstreeks contact opnemen met mr. M.J.C. (Margriet) Schutte en/of  Mr. M. (Marianne) Verheul. Een vrijblijvend eerste gesprek behoort tot de mogelijkheden.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd