dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

KLIMAATTOP PARIJS 2015

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Van 30 november tot en met 12 december jl. vond de eenentwintigste klimaatconferentie van de Verenigde Naties (hierna: VN) plaats in Parijs. Alle partijen die onderdeel uitmaken van het UNFCCC, het klimaatverdrag van de VN, kwamen bijeen.

Bijna 200 deelnemers hebben op 12 december jl. ingestemd met een nieuw klimaatverdrag, in grote lijnen inhoudende de beperking van uitstoot van broeikasgassen en een beperking van de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden, met 1,5 graad als streefwaarde.

Voorafgaand aan de conferentie is door de VN een ontwerptekst opgesteld voor een nieuw klimaatverdrag, ter vervanging van  het Kyoto protocol van 1997.

Er is tijdens de conferentie in Parijs lang onderhandeld over de definitieve tekst van het nieuwe klimaatverdrag. Vele doelstellingen van de klimaatconferentie zijn gehaald. Alle deelnemende landen zijn akkoord gegaan met de twintig pagina’s tellende tekst, waarin de navolgende hoofdpunten zijn afgesproken:

  • Het verdrag zal in werking treden als dit door minstens 55 staten geratificeerd is, die verantwoordelijk zijn voor 55% van de CO2 uitstoot;
  • Het doel is om zo snel mogelijk een einde te maken aan de stijging van broeikasgassen. Halverwege de 21e eeuw moet er een evenwicht zijn tussen alle uitstoot van broeikasgassen en het vermogen van de natuur om dit te kunnen absorberen;
  • De opwarming van de aarde moet worden beperkt. De wereldwijde stijging van de temperatuur moet in 2100 beperkt zijn tot 2˚C vergeleken met het niveau van vóór de opkomst van de industrie. Er wordt gestreefd om die stijging met 2˚C te verlagen tot 1,5 ˚C;
  • Elke vijf jaar wordt het klimaatbeleid van alle landen geëvalueerd. De eerste controle vindt plaats in 2023;
  • Rijke ontwikkelde landen moeten ontwikkelingslanden met geld helpen hun uitstoot te verminderen. Per jaar moet er 91 miljard euro beschikbaar worden gesteld.

Het nieuwe klimaatverdrag is wereldwijd met enthousiasme ontvangen. Gastheer president Hollande van Frankrijk sprak van een “historisch akkoord”, net zoals president Obama van de Verenigde Staten en premier Rutte. Ook vanuit landen als China en India kwamen tevreden reacties.

Kritische reacties kwamen vooral uit de milieuhoek. Greenpeace liet weten dat het nieuwe klimaatverdrag tekort schiet, maar wel hoop biedt. Volgens het Wereld Natuur Fonds gaan de ambities van het verdrag niet ver genoeg.

Het klimaatverdrag lijkt hoe dan ook een stap in de goede richting. De tekst van de het klimaatverdrag kan via deze link geraadpleegd worden.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd