dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

EERSTE ONTHEFFINGEN EXPERIMENTEN AMVB VERLEEND

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO) heeft eind van het jaar 2015, namens de Minister van Economische Zaken, vier ontheffingen verleend op grond van de AMvB experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking (afgekort Experimenten AMvB).

De experimenten AMvB is gebaseerd op art. 7a van de Elektriciteitswet. Kort samengevat staat in die wettelijke bepaling opgenomen dat middels een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) bij wege van een experiment afgeweken kan worden van de Elektriciteitswet. Het experiment moet wel bijdragen aan de ontwikkelingen op het gebied van de productie, het transport en de levering van decentraal opgewekte duurzame elektriciteit, of elektriciteit opgewekt in een installatie voor warmtekrachtkoppeling. Het experiment moet ook passen binnen de verantwoorde financiële kaders van het Rijk.

De Experimenten AMvB is van kracht sinds 28 februari 2015. Het is nu voor het eerst dat er ontheffingen zijn verleend die zijn gebaseerd op de Experimenten AMvB.

Initiatieven die in aanmerking willen komen voor een ontheffing op grond van de Experimenten AMvB worden ontheven van de verplichting om een netbeheerder aan te wijzen, ontvangen van rechtswege een leveranciersvergunning en hoeven slechts een ‘lichte’ toets te doorstaan bij ACM ten aanzien van de methode van tarifering. Hierdoor wordt het dus toegestaan dat productie, distributie en levering van elektriciteit in één hand komt. Dit bevordert lokale initiatieven, zo was de gedachte.

Voor twee soorten experimenten kon een aanvraag worden ingediend: (i) projectnetten met geïntegreerd energiebedrijf met één aansluiting op het openbare net voor back up en teruglevering en maximaal 500 afnemers en (ii) projecten tot 10.000 afnemers waarbij het net bij de netbeheerder blijft maar waar de aanvrager van het experiment zelf mag balanceren, dynamisch mag tariferen.

Vanaf 1 mei 2015 tot en met 11 september 2015 was het mogelijk om een aanvraag in te dienen. Dat hebben verschillende partijen gedaan. Dorhout Advocaten heeft één van de aanvragers met succes hierin begeleid. Uiteindelijk zijn er vier ontheffingen verleend, waarvan één project tot 10.000 afnemers.

Op korte termijn zal de Experimenten AMvB worden geëvalueerd en zal worden bekeken wanneer deze weer wordt open gesteld. Op de website van www.rvo.nl is meer informatie te vinden over de Experimenten AMvB. Daar staan ook de ontheffingen vermeld die zijn toegewezen.

Mocht u zelf met een idee rondlopen en de mogelijkheden willen beproeven van de Experimenten AMvB dan staan Hans Koenders en Simone Pipping u graag te woord om dit voor u na te gaan.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd