dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

BTW TERUGGAVE ZONNEPANELEN IN 2016

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

In juni 2013 heeft het Europese Hof van Justitie uitspraak gedaan in de zaak Fuchs[1]waardoor het mogelijk is geworden om de betaalde BTW terug te vragen op een investering voor zonnepanelen. Hierdoor wordt een dergelijke manier van stroom opwekken financieel aantrekkelijker.

Het terugvragen van de BTW op zonnepanelen is onlangs nog aantrekkelijker geworden omdat de BTW op zonnepanelen in juli 2015 is verhoogd van 6 naar 21 procent. Sinds augustus 2013 is er geen landelijke subsidie meer op zonnepanelen.

De bovenstaande BTW-verhoging hoeft dus geen financiële gevolgen te hebben.

Wanneer u in het bezit bent van een netgekoppelde PV-installatie en u energie terug levert aan een energieleverancier, wordt u fiscaal als ondernemer gezien voor de BTW.[2] Deze belastingregel vloeit voort uit de uitspraak van het Hof van Justitie in de eerder genoemde zaak Fuchs.

In deze zaak behandelde het Hof van Justitie de vraag of stroom terug leveren op het net een economische activiteit is. Onder rechtsoverweging vier van het arrest Fuchs wordt artikel 4 lid 2 van de zesde richtlijn[3] genoemd, waarin is verwoord wat als economische activiteit wordt beschouwd:

“Als economische activiteit wordt in het bijzonder beschouwd de exploitatie van een lichamelijke of onlichamelijke zaak om er duurzaam opbrengst uit te verkrijgen.”

Doordat tegen een vergoeding elektriciteit werd geproduceerd waarbij duurzaam elektriciteit aan het elektriciteitsnet werd geleverd, valt de exploitatie van de zonnepanelen onder het begrip economische activiteit.[4]

Deze regeling geldt voor bezitters die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben laten installeren. Tegenwoordig zijn er ook bedrijven die deze teruggave voor een klein bedrag regelen. Echter, het terugvragen is niet erg lastig waardoor u dit ook prima zelf kunt doen. Om de BTW terug te vragen moet u een stappenplan volgen. Deze is te vinden op de site van de belastingdienst.

Goed om te weten is dat verschillende gemeenten in tegenstelling tot het rijk wel subsidies verstrekken bij de aanschaf van zonnepanelen. Op de website www.energiesubsidiewijzer.nl staat voor welke gemeenten dit geldt.

Indien u vragen heeft over dit onderwerp, neemt u dan gerust contact op met Simone Pipping of Hans Koenders.

 


[2] Belastingdienst.nl, Home, btw, hoe werkt de btw, voor wie geldt de btw, eigenaren zonnepanelen, van http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/voor_wie_geldt_de_btw/eigenaren_van_zonnepanelen

[3]  Het verzoek om een prejudiciële beslissing betreft de uitlegging van artikel 4 van de Zesde richtlijn (77/388/EEG) van de Raad van 17 mei 1977 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen der lidstaten inzake omzetbelasting – Gemeenschappelijk stelsel van belasting over de toegevoegde waarde: uniforme grondslag (PB L 145, blz. 1), zoals gewijzigd bij richtlijn 95/7/EG van de Raad van 10 april 1995 (PB L 102, blz. 18)

[4] Hof van Justitie, 20 juni 2013, zaak C-219/12, Ro. 27, 28  arrest Fuchs

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd