dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

UITSPRAAK HOGE RAAD OVER WINDPARKEN DELFZIJL

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Op 26 februari 2016 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een zaak die ging over een in 1998 gesloten voorovereenkomst, waarbij verschillende partijen destijds de intentie hadden om een samenwerking aan te gaan voor de ontwikkeling en realisatie van diverse windparken bij Delfzijl. De uitspraak is te vinden op www.rechtspraak.nl onder ECLI:NL:HR:2016:334.

De Hoge Raad heeft de zaak afgedaan op basis van art. 81 RO. Dat houdt in dat het door eiseres ingestelde beroep niet tot cassatie kan leiden en niet noopt tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling. De partijen Millenergy c.s. en Enexis werden hierdoor in het gelijkgesteld. Enexis werd in deze zaak bijgestaan door Hans Koenders.

De centrale vraag die speelde was of er nog rechten waren te ontlenen aan een in 1998 gesloten voorovereenkomst. Namens Enexis is steeds betoogd dat dit niet meer het geval was aangezien er jarenlang geen gevolg is gegeven aan de inhoud van deze voorovereenkomst, waarin alleen nog maar de intentie was afgesproken om samen te gaan werken en dat die samenwerking gestalte zou gaan krijgen door het oprichten van een exploitatievennootschap die ook vergunningen van de beoogde windparken zou gaan aanvragen.

De toenmalige Rechtbank Groningen heeft bij eindvonnis d.d. 1 februari 2012 geoordeeld dat de vordering tot het doen oprichten van de exploitatievennootschap is verjaard. De vordering tot het doen oprichten van een vennootschap verjaart, gelet op het bepaalde in artikel 3:307 BW, na verloop van 5 jaren en die jaren waren inmiddels ruimschoots verstreken. De rechtbank heeft daarbij overwogen dat onverwijlde oprichting van de exploitatieovereenkomst in de rede lag omdat partijen zijn overeengekomen dat deze zo spoedig mogelijk zou worden opgericht.  Millenergy c.s. en Enexis werden derhalve in eerste aanleg in het gelijk gesteld.

Vervolgens stelde de wederpartij hoger beroep in bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het hof bekrachtigde het vonnis van de rechtbank door het wijzen van het eindarrest d.d. 17 juni 2014.  Millenergy c.s. en Enexis kregen wederom gelijk in hun standpunt dat er geen rechten meer te ontlenen waren aan de voorovereenkomst van 1998. De wederpartij liet het hier niet bij zitten en stapte naar de Hoge Raad die dus nu een definitief einde heeft gemaakt aan de zaak door het cassatieberoep te verwerpen.

Voor vragen over contracten in relatie tot de energiemarkt kunt u zich wenden tot Hans Koenders of Simone Pipping .

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd