dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

VOLDOET U ALS WARMTELEVERANCIER AAN DE VEREISTEN?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Als u via een warmtenet warmte levert aan verbruikers met een aansluiting van maximaal 100 kilowatt, dan bent u leverancier op grond van de Warmtewet. In dat geval dient u zich te houden aan de bepalingen die zijn opgenomen in de Warmtewet.

Aan welke vereisten moet u in ieder geval voldoen als warmteleverancier?

Een leverancier dient te zorgen voor een betrouwbare levering van warmte tegen redelijke voorwaarden en met inachtneming van een goede kwaliteit van dienstverlening (artikel 1 lid 1 Warmtewet). U dient bijvoorbeeld de overeenkomsten die u sluit met afnemers op schrift te stellen (artikel 3 Warmtewet), u mag niet meer in rekening brengen dan de maximumtarieven (op basis van het niet-meer-dan-anders principe)[1] en er geldt onder meer een discriminatieverbod. Verder dient u zich als leverancier te melden bij de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) (artikel 40 Warmtewet). Aanmelden kan op de site van ACM: https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/energie/

Het is in beginsel verboden om zonder vergunning warmte te leveren aan verbruikers (artikel 9 Warmtewet). Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, moet u dan ook, naast de bovengenoemde (niet limitatieve) vereisten, tevens een vergunning aanvragen bij ACM. Dat is het geval als:

  • U als warmteleverancier aan meer dan 10 verbruikers tegelijk levert;
  • U per jaar meer warmte levert dan 10.000 gigajoules; of
  • U niet de verhuurder of de eigenaar bent van het gebouw, ten behoeve waarvan de warmte wordt geleverd.

    De Minister van Economische Zaken verleent de aangevraagde vergunning indien u genoegzaam aantoont dat u beschikt over de benodigde organisatorische, financiële en technische kwaliteiten voor een goede uitvoering van uw taak en u redelijkerwijs in staat kan worden geacht de  verplichtingen uit de Warmtewet na te komen (artikel 10 Warmtewet). Indien u als warmteleverancier verplicht bent een vergunning aan te vragen, dient u aan meer vereisten te voldoen dan warmteleveranciers die geen vergunning hoeven aan te vragen. U dient bijvoorbeeld een afzonderlijke boekhouding te voeren met betrekking tot de levering van warmte en, indien van toepassing, van koude en u dient te zorgen voor een goede bereikbaarheid.

    Toen de Warmtewet per 1 januari 2014 in werking trad, kregen bestaande warmteleveranciers tot 1 januari 2016 de tijd om (indien zij voldoen aan de criteria) een vergunning aan te vragen. Inmiddels is deze termijn verstreken en is er in de afgelopen periode een aantal vergunningen verleend door ACM. In totaal circa 20. Benieuwd aan wie deze zijn verleend? Klik dan hier voor een overzicht.

    Wilt u weten of u als warmteleverancier voldoet aan de vereisten die voor u gelden? Wilt u bijvoorbeeld weten of u een vergunning dient aan te vragen? Neem dan gerust contact op met Simone Pipping of Hans Koenders.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd