dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

HEEFT U RECHT OP EEN AANSLUITING?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Als u een aansluiting wenst op het elektriciteitsnet, dan heeft u daar, op grond van artikel 23 Elektriciteitswet, recht op. Uit dit artikel volgt dat de netbeheerder verplicht is degene die daarom verzoekt te voorzien van een aansluiting op het door hem beheerde net tegen een bepaald tarief en tegen bepaalde andere voorwaarden, welke hier verder niet worden besproken. Dat je in Nederland recht hebt op een elektriciteitsaansluiting is ook goed verdedigbaar. Men kan tegenwoordig eigenlijk ook niet zonder elektriciteit.

Voor gas ligt dit wat anders. Gas kan worden gezien als een minder grote basisbehoefte dan elektriciteit. Je kan immers makkelijker zonder gas dan zonder elektriciteit. Als je geen gasaansluiting hebt kan je bijvoorbeeld kiezen voor verwarming van je huis en het gebruik van warm tapwater door middel van een warmtepomp en/of een aansluiting op een warmtenet als die in de buurt aanwezig is.

Op grond van artikel 10 lid 6 Gaswet heeft de netbeheerder in beginsel tot taak om:

a. een ieder die verzoekt om een aansluiting die een doorlaatwaarde heeft van ten hoogste 40 m3(n) per uur te voorzien van deze aansluiting;

b. een ieder die verzoekt om een aansluitpunt ten behoeve van een aansluiting die een doorlaatwaarde heeft groter dan 40 m3(n) per uur te voorzien van een aansluitpunt op het dichtstbijzijnde punt van het gastransportnet met een voor die aansluiting geschikte druk en voldoende capaciteit.

Uit artikel 12b lid 1 sub f Gaswet volgt echter dat bepaalde gebieden kunnen worden uitgezonderd indien zich in dat gebied een warmtenet bevindt of gaat bevinden of indien het een gebied betreft waar een netbeheerder niet op economische voorwaarden een gastransportnet in werking kan hebben, onderhouden of ontwikkelen.

Uit de Gebiedsindelingscode gas volgt dat een kleinverbruiker geen recht op een aansluiting heeft indien de aan te sluiten gasinstallatie(s) zich bevind(t)(en) in een gebied:

a. waarin zich een warmtenet bevindt of gaat bevinden; of

b. buiten de bebouwde kom, indien de equivalente netlengte van het nieuw aan te leggen gastransportnet groter is dan de acceptabele netlengte daarvan, waarbij onder ‘bebouwde kom’ wordt verstaan de door de gemeenteraad vastgestelde bebouwde kom op basis van de Wegenverkeerswet.

Om te berekenen of de equivalente netlengte daadwerkelijk groter is dan de acceptabele netlengte, dient bijvoorbeeld de Tarievencode gas te worden geraadpleegd en dient er onder meer te worden gekeken of er correcties moeten worden toegepast, bijvoorbeeld als een deel van de leiding door gesloten terrein gaat. Er moet in ieder geval worden gekeken naar hoe ver het bestaande net van de potentiële aansluiting vandaan ligt. Afhankelijk van de berekeningen, is er sprake van een aansluitplicht of niet.

Kortom, als u een aansluiting wilt op het elektriciteitsnet in Nederland, dan heeft u daar op grond van artikel 23 Elektriciteitswet recht op. Wilt u een gasaansluiting op het gasdistributienet, dan heeft u daar in beginsel ook recht op, maar er kan een uitzondering gelden.

Wilt u weten of u recht heeft op een gasaansluiting of heeft u bijvoorbeeld vragen over eventuele alternatieven zoals een warmtepomp, neem dan contact op met Simone Pipping of Hans Koenders .

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd