dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

ARTIKEL GEPUBLICEERD IN HET NEDERLANDS TIJDSCHRIFT VOOR ENERGIERECHT

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Hans Koenders en Simone Pipping hebben een artikel geschreven dat is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Energierecht (hierna: NTE). De titel luidt: ‘Het Besluit experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking doorgelicht’. Zij hebben er behoorlijk wat tijd en energie in gestoken om het artikel zo compleet mogelijk te maken. Met dank aan Daisy Tempelman (promovenda RUG) en Bert de Jonge (Enexis B.V.).

Het Besluit experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking (hierna: Experimenten AMvB) biedt aanvragers de ruimte om op onderdelen af te wijken van de Elektriciteitswet 1998 (hierna: de Elektriciteitswet). Kleinverbruikers hebben door deze AMvB de mogelijkheid om gezamenlijk op te treden zowel als producent, leverancier en – in geval van een zogenaamd projectnet[1] – ook als netbeheerder. Zij kunnen bijvoorbeeld op woonwijkniveau gezamenlijk zonnestroom opwekken en afnemen via een eigen elektriciteitsnet, waardoor een geïntegreerd lokaal energiesysteem ontstaat. Voor meer informatie over de Experimenten AMvB klik op deze link:

In 2015 was het voor het eerst mogelijk om op basis van de Experimenten AMvB een ontheffing te krijgen. Er zijn vier ontheffingen verleend, waarvan één voor een groot project[2]. De tweede tender liep van 2 mei tot en met 8 september 2016. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft tijdens de tweede tender vijf aanvragen ontvangen. Twee voor een groot project en drie voor een projectnet. Mogelijk wordt medio november 2016 uitspraak gedaan over of de aanvragen in aanmerking komen voor een ontheffing.

Bent u benieuwd naar het artikel of heeft u vragen over het onderwerp, neem dan contact op met Simone Pipping of Hans Koenders .[1] Een net dat één aansluiting heeft op het net dat wordt beheerd door de regionale netbeheerder, dat ligt binnen een geografisch afgebakende locatie of een locatie met gedeelde diensten en waarbij de productie, de levering en het netbeheer gecombineerd mogen worden. Op dit net zijn maximaal 500 kleinverbruikers aangesloten, welke kleinverbruikers overwegend consumenten dienen te zijn.

[2] Een experiment dat wordt uitgevoerd binnen het verzorgingsgebied van een regionale netbeheerder, waarbij maximaal 10.000 kleinverbruikers zijn betrokken, waarvan ten minste tachtig procent consument dient te zijn.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd