dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

OPENSTELLING EXPERIMENTEN AMVB VANAF 2 MEI 2016

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Vanaf 2 mei aanstaande kunnen weer aanvragen worden ingediend in het kader van het besluit experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking (hierna: Experimenten AMvB). De sluitingsdatum voor het indienen van ontheffingaanvragen is 8 september 2016 (tot 17.00 uur).

De Experimenten AMvB biedt aanvragers de ruimte om op onderdelen af te wijken van de Elektriciteitswet. Voor gas geldt op dit moment geen experimenteermogelijkheid. De belangrijkste afwijkingen waarvoor een ontheffing kan worden verkregen voor elektriciteit zijn de volgende:

  • de uitzondering om verplicht een netbeheerder aan te wijzen;
  • indien een ontheffing wordt verleend beschikt de houder van een ontheffing van rechtswege over een leveringsvergunning als bedoeld in art. 95a Elektriciteitswet;
  • De Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) toetst enkel de methode tot vaststelling van de tarieven en niet de hoogte van de tarieven zelf.

Wie kunnen een ontheffing aanvragen? Dat kunnen slechts Verenigingen van Eigenaren of coöperatieve verenigingen doen.

Door de Experimenten AMvB hebben kleinverbruikers de mogelijkheid om gezamenlijk op te treden zowel als producent, leverancier en in geval van een zogenaamd projectnet ook als netbeheerder. Zo biedt de AMvB in feite de mogelijkheid om een verticaal geïntegreerd energiebedrijf op te richten. In plaats van bescherming tegen leveranciers en netbeheerders, zoals dat nu in de Elektriciteitswet is geregeld, hebben kleinverbruikers de mogelijkheid om gezamenlijk de verantwoordelijkheid te dragen aangaande de energievoorziening. Zoals hierboven gezegd gaat het wel slechts om de categorie kleinverbruikers. Voor grootverbruikers is de Experimenten AMvB niet bestemd.

Hierboven werd al even het projectnet aangestipt als voorwerp voor het experiment. Op een dergelijk privaat net, in handen van een Vereniging van Eigenaren of een coöperatieve vereniging, mogen maximaal 500 kleinverbruik aansluitingen gerealiseerd worden, waarbij in feite een lokaal energie- en distributiebedrijf wordt opgericht, met eigen opwek en afname.

De Experimenten AMvB kan ook van toepassing zijn op een groot net. Dit wordt uitgevoerd binnen het verzorgingsgebied van een regionale netbeheerder, waarbij maximaal 10.000 kleinverbruikers zijn betrokken waarvan ten minste 80% consument dient te zijn. De netbeheerder blijft als asset manager functioneren bij een groot net, terwijl system operation taken door een ander dan de netbeheerder kunnen worden uitgevoerd.

In het jaar 2015 was het voor het eerst mogelijk om op basis van de Experimenten AMvB een ontheffing te krijgen zoals hierboven beschreven. In totaal werden 4 ontheffingen verleend, waar 1 voor een groot net. Dorhout Advocaten is betrokken geweest bij 1 van deze aanvragen voor een ontheffing, te weten met betrekking tot het recreatiepark ParqGreen gelegen nabij de Reeuwijkse plassen.

De Experimenten AMvB is vooral bedoeld voor lokale opwek en verbruik van elektriciteit. Voorbeelden van situaties die hier goed op aansluiten zijn recreatieparken, woonwijken, appartementen-complexen, geclusterde kantorenlocaties en zorgcomplexen.

Heeft u een idee om een lokaal en duurzaam energiebedrijf op te richten? In dat geval is wellicht de Experimenten AMvB voor u een kans om uw project succesvol te maken. Neemt u dan contact op met Simone Pipping of Hans Koenders .

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd