dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

HET BESLUIT ENERGIEPRESTATIEVERGOEDING HUUR IN WERKING

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Op 1 september 2016 is het Besluit Energieprestatievergoeding in werking getreden, als uitvloeisel van art. 10 lid 1 en 19bis van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte (eveneens in werking getreden op 1 september 2016). Het besluit houdt kort samengevat in dat een verhuurder van sociale huurwoningen bij een huurder een maandelijkse vergoeding in rekening mag brengen als de woning dusdanig is uitgerust dat energielevering en de aangebrachte energiebesparende voorzieningen leiden tot een zogenaamde “nul op de meter” situatie. De energieprestatievergoeding wordt in die situatie bij een huurder in rekening gebracht naast de servicekosten en de kale huur. Het idee hierachter is dat een huurder geen energierekening meer ontvangt als gevolg van de energiebesparende maatregelen en dat een maandelijkse vergoeding hiervoor aan de verhuurder dan redelijk is voor de investeringen in de huurwoning.

Een regeling als de onderhavige was nodig om apart van de huurprijs en servicekosten een maandelijks bedrag bij huurders in rekening te kunnen brengen. Zou de energieprestatievergoeding zonder de regeling bovenop de kale huurprijs in rekening worden gebracht dan bestaat het risico dat de totale huurprijs, dus met de energieprestatievergoeding, voor velen uitkomt boven de liberalisatiegrens met grote gevolgen voor huurders, zoals het vervallen van het recht op toeslagen. Dit zou weer kunnen betekenen dat niemand zit te wachten op energiebesparende maatregelen en zou de energietransitie kunnen afremmen.

Er zijn nog wel enkele kanttekeningen te plaatsen bij de regeling. Zo is het de vraag wanneer precies sprake is van “nul op de meter” en moeten huurder en verhuurder het eens worden over de vergoeding. Dat laatste zou wel eens voer kunnen worden voor procedures tussen huurder en verhuurder.

Mocht u vragen hebben over de Energieprestatievergoeding dan kunt u contact opnemen met Simone Pipping of Hans Koenders .

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd