dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

WEDEROM ONTHEFFINGEN VERLEEND EXPERIMENTEN AMVB

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

De afgelopen weken zijn er vijf nieuwe ontheffingen verleend in het kader van het Besluit experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking (hierna: de Experimenten AMvB) door RVO, namens de minister van Economische Zaken.

Al eerder is er via de nieuwsbrief uitgebreid stilgestaan bij de Experimenten AMvB. Het verkrijgen van een ontheffing op grond van deze AMvB betekent kort samengevat dat productie, distributie en levering van elektriciteit in één hand mag plaatsvinden (in coöperatief verenigingsverband of middels een VVE), er van rechtswege een leveringsvergunning wordt verleend en de methode van tarifering licht getoetst wordt door ACM. Dit ter bevordering van lokale opwek en afname van elektriciteit.

Eind 2015 werden de eerste ontheffingen verleend op grond van Experimenten AMvB. Drie daarvan hadden betrekking op een projectnet en één op een groot project. Voor meer achtergrond hierover wordt verwezen naar het artikel dat is gepubliceerd in het Nederlands tijdschrift voor Energierecht, genaamd Het Besluit experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking doorgelicht (NTE 2016, nr 4).

Nu zijn er dus vijf nieuwe ontheffingen verleend. Drie met betrekking tot een projectnet en twee voor een groot project. Het gaat om de volgende initiatieven:

Schoonschip

In Amsterdam-Noord worden 46 waterwoningen aangesloten op een smart grid. Voor een deel zijn deze woningen zelfvoorzienend ten aanzien van de energiehuishouding. Iedere woning krijgt ook een batterij voor energieopslag. Er wordt gebruik gemaakt van software die de individuele batterijsystemen gaat aansturen, maar ook de geaggregeerde vorm (dus alle individuele batterijen als één community systeem). Naast de batterijsystemen worden ook slimme warmtepompen, het warmte buffervat en slimme huishoudelijke apparaten in de smart grid geïntegreerd.

Noordstraat 11 Tilburg

In dit voormalige kantoorgebouw worden drie appartementen gerealiseerd. Het huidige gebouw heeft een laag energielabel. Het is de bedoeling om dit te wijzigen en toe te werken naar energiebesparing en duurzame opwekking van elektriciteit en warmte. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van een energiemanagementsysteem.

Villa de Verademing

Dit project omvat een herontwikkeling van het buurthuis aan de Gaslaan 175 te Den Haag. Het gebouw wordt zo optimaal als mogelijk geïsoleerd en krijgt een verwarmingsinstallatie met een warmtepomp. Warm tapwater wordt gerealiseerd met een zonneboiler door een warmtepomp ondersteund. Er komen ook  zonnepanelen en een kleine windmolen op het dak. Daarnaast wordt er een smart grid ontwikkeld rondom het gebouw. Het is de bedoeling dat het overschot aan duurzame energie ook in de wijk gebruikt kan worden.

Kringloopgemeenschap Bodegraven – Reeuwijk (Windvogel)

Het betreft een groot project met als doel om ruim 2.500 huishoudens en andere kleinverbruikers in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk van elektriciteit te voorzien. Elektriciteit wordt opgewekt middels een windturbine van 2,3 MW en op gespreide locaties 16.000 zonnepanelen.

Groot experiment Aardehuizen e.o.

De VVE Aardehuizen heeft als doelstelling om een 0-verbruik en een zo groot mogelijke autonomie in de energievoorziening te realiseren. Het elektraverbruik is voor 80% gedekt. Het streven is om dit door energiebesparing en het bijplaatsen van zonnepanelen naar 100% te brengen. Door de mogelijkheden die de Experimentenregeling biedt, wil de VVE zelflevering realiseren: uitwisselen van zonnestroom tussen de woningen tegen een zelf verkozen prijs. Enexis blijft netbeheerder.

(bovenstaande informatie is afkomstig van de website van rvo.nl)

Mocht u geïnteresseerd zijn in de toepassing van de Experimenten AMvB of zelfs hiervoor in aanmerking willen komen dan staan Hans Koenders of Simone Pipping u graag te woord.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd