dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

WIJZIGINGEN MIJNBOUWWET EN AANVERWANTE WETGEVING

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

WIJZIGINGEN MIJNBOUWWET EN AANVERWANTE WETGEVING

 

Kort voor het einde van 2016 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wijziging van de Mijnbouwwet en een aantal aanverwante wetten. Inmiddels zijn deze wijzigingsvoorstellen ook wet geworden. Het gaat om 3 wijzigingen. De eerste twee hebben betrekking op strengere veiligheidseisen bij de olie- en gaswinning op zee en op land. Het derde wijzigingsvoorstel betreft de versterking van de positie van Staatstoezicht op de Mijnen.

Wat betekent dit nu concreet?

Voor op zee dienen olie- en gasproducenten extra verplichtingen op zich te nemen met betrekking tot risico’s en veiligheid. In de Mijnbouwwet is nu opgenomen dat onafhankelijke toetsing moet plaatsvinden voor wat betreft de veiligheid van installaties en booractiviteiten in plaats van de oude wettelijke regeling dat mijnbouwondernemingen dit zelf zouden kunnen doen. De aanleiding om dergelijke verplichtingen op te leggen, is een gevolg van de ramp met Deep Water Horizon in de Golf van Mexico in 2010.

Voor op land is een vrij fundamentele procesrechtelijke wijziging doorgevoerd: de omkering van de bewijslast bij aardbevingschade in Groningen. Als in een zogenaamd effectgebied van een mijnbouwwerk schade ontstaat die naar zijn aard mijnbouwschade zou kunnen zijn, dan wordt vermoed dat die schade is ontstaan door de aanleg of de exploitatie van het mijnbouwwerk. Tegen dit vermoeden kan de mijnbouwonderneming het bewijs van het tegendeel leveren. Dit bewijsvermoeden geldt dan in afwijking van de hoofdregel in het bewijsrecht, inhoudende dat in beginsel de bewijslast wordt gedragen door de partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de haar gestelde feiten of rechten (wie stelt moet bewijzen, art. 150 Rv). De wijziging van deze bewijsrechtelijke regeling heeft een plaats gekregen in het Burgerlijk Wetboek (6:177 BW).

De derde wijziging heeft, zoals vermeld, betrekking op de versterking van de positie van Staatstoezicht op de Mijnen. Daarnaast ziet de derde wijziging op vergunningen. Zo wordt de meldingsplicht voor een opsporingsvergunning vervangen door een verplichte omgevingsvergunning en wordt het eenvoudiger om vergunningen te weigeren of in te trekken op veiligheidsgronden.

Mocht u meer over het bovenstaande willen weten, bijvoorbeeld over aardbevingschade en wat de omkering van de bewijslast kan betekenen, dan staan Hans Koenders en Simone Pipping u graag te woord.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd