dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

MEERDERE LEVERANCIERS OP EEN AANSLUITING MOGELIJK

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

MEERDERE LEVERANCIERS OP EEN AANSLUITING MOGELIJK

 

De Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) heeft eind februari 2017 een ontwerpbesluit gepubliceerd waardoor het mogelijk wordt voor consumenten en bedrijven om vanaf 2018 meerdere elektriciteitsleveranciers tegelijk op een aansluiting te contracteren. Dit ontwerpbesluit is gebaseerd op een voorstel van bedrijven in de energiesector. Tot 11 april 2017 is het mogelijk om een zienswijze in te dienen.

ACM noemt de volgende voorbeelden waarbij gebruik kan worden gemaakt van deze mogelijkheid:

 • Een consument kan een contract sluiten met een leverancier voor de stroomvoorziening bij hem thuis en een tweede contract met een andere leverancier voor de laadpaal voor zijn elektrische auto.
 • Een grootverbruiker die zelf een productie-installatie heeft, kan een contract sluiten met een leverancier voor de elektriciteitsproductie en een contract sluiten met een andere leverancier voor het elektriciteitsverbruik. Hij kan er dus voor kiezen om de opgewekte elektriciteit te leveren aan een andere leverancier dan van wie hij elektriciteit afneemt. 

  Door inwerkingtreding van dit ontwerpbesluit, zal er een aantal codes energie worden gewijzigd. Met deze codes wordt regelgeving bedoeld die door ACM voor de energiemarkt wordt vastgesteld (algemeen verbindende voorschriften). In de codes energie zijn afspraken opgenomen tussen netbeheerders en de gebruikers van het elektriciteits- en gasnet, waaronder energieleveranciers.

   

  Op de site van ACM (www.acm.nl) is meer informatie te vinden over het ontwerpbesluit en over codes energie. Op de site is bijvoorbeeld te vinden waar deze codes onder andere over gaan:

   

 • “het berekenen van de tarieven door de netbeheerders. Voor welke diensten mogen netbeheerders een tarief in rekening brengen en hoe wordt dit tarief berekend?
 • de toegang tot het netwerk. Waar moet een energieleverancier van gas of elektriciteit aan voldoen als hij gebruik wil maken van het netwerk?
 • vergoedingen bij stroomuitval. Wat krijgen huishoudens en bedrijven vergoed bij stroom- of gasstoringen?
 • afspraken over het uitwisselen van gegevens in de Nederlandse energiemarkt tussen  netbeheerders, energieleveranciers, meetbedrijven en andere netgebruikers.” 

Mocht u vragen hebben op het gebied van energie en recht, neem dan gerust contact op met Hans Koenders en/of Simone Pipping.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd