dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

KAMP WIL GASAANSLUITPLICHT SCHRAPPEN VIA WARMTEWET

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

KAMP WIL GASAANSLUITPLICHT SCHRAPPEN VIA WARMTEWET

 

In de energieagenda die Minister Kamp op 7 december 2016 presenteerde, werd al aangekondigd dat de Gaswet wordt aangepast zodat er geen nieuwe gasnetten meer in nieuwbouwwijken worden aangelegd.[1]

In de Gaswet is al een uitzondering op de gasaansluitplicht opgenomen voor gebieden waarin zich een warmtenet bevindt of gaat bevinden. Deze uitzondering zou kunnen worden verruimd zodat ook andere warmte-opties, zoals ‘all electric’, als alternatief voor gasnetten mogelijk worden. Dit geldt overigens alleen voor nieuwbouw en niet voor bestaande aansluitingen. Om deze verruiming mogelijk te maken heeft het lid Bosman van de Tweede Kamer een amendement ingediend bij het Wetsvoorstel tot wijziging van de Elektriciteitswet en de Gaswet, het zogenaamde Wetsvoorstel Voortgang Energietransitie (Kamerstuk 34 627, nr. 7). De Tweede Kamer heeft dit wetsvoorstel echter controversieel verklaard en neemt dit voorstel dus vooralsnog niet in behandeling.

Gelet hierop, heeft Minister Kamp aan de Tweede Kamer bij brief d.d. 13 juni 2017[2] het voornemen aangekondigd om toch op korte termijn de aansluitplicht op aardgas voor nieuwbouw te wijzigen. Inmiddels heeft de Minister bij brief d.d. 26 juni 2017 een Nota van Wijziging[3] ingediend bij het wetsvoorstel tot wijziging van de Warmtewet. De strekking van deze Nota van Wijziging is zoals in de brief d.d. 13 juni 2017 reeds verwoord: “dat een gemeente een gebied kan aanwijzen waar geen gastransportnet wordt aangelegd indien er een warmtenet of een andere warmtevoorziening is voorzien, en dat een regionale netbeheerder in die situatie is vrijgesteld van verplichtingen tot aansluiting”. De Nota van Wijziging komt grotendeels overeen met het hiervoor genoemde, door Bosman ingediende, amendement bij het Wetsvoorstel Voortgang Energietransitie.

Indien het wetsvoorstel tot wijziging van de Warmtewet voortvarend wordt behandeld, zou deze volgens de Minister per 1 januari 2018 in werking kunnen treden.

Mocht u vragen hebben over bijvoorbeeld de Warmtewet, neem dan gerust contact op met Simone Pipping of Hans Koenders.

 


[1] Zie voor meer informatie over de energieagenda en het schrappen van de gasaansluitingsplicht.

[2] Klik op onderstaande link voor de brief van Minister Kamp d.d. 13 juni 2017:

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-economische-zaken/documenten/kamerstukken/2017/06/13/kamerbrief-over-wijzigen-gasaansluitplicht-nieuwbouw

[3] Klik op onderstaande link voor de Nota van Wijziging:

https://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/henk-kamp/documenten/brieven/2017/06/27/nota-van-wijziging-bij-wetsvoorstel-wijziging-van-de-warmtewet

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd