dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

ENERGIEAGENDA SCHRAPT GASAANSLUITINGSPLICHT

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Op 7 december 2016 presenteerde Minister Kamp de energieagenda “Naar een CO₂-arme energievoorziening”. De uitvoering van het reeds in 2013 gesloten Energieakkoord is gericht op doelen tot 2023. Met de door Kamp gepresenteerde Energieagenda wordt invulling gegeven aan langere termijn doelstellingen richting 2050. De volledige inhoud van de energieagenda kunt u vinden via deze link: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2016/12/07/ea

Een van de pijlers waar de agenda zich op richt in verband met CO₂-reductie is een sterke vermindering van het gebruik van aardgas. Om dit te bereiken heeft het kabinet gekozen voor de volgende maatregelen:

 • Er wordt in beginsel geen nieuwe gasinfrastructuur meer aangelegd in nieuwbouwwijken. De Gaswet wordt hierop aangepast;
 • De gasaansluitplicht in de Gaswet wordt vervangen door een breder aansluitrecht op energie-infrastructuur voor verwarming;
 • Gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid en de noodzakelijke bevoegdheden om, samen met de netbeheerder, op lokaal niveau te besluiten over de energievoorziening;
 • Er worden voorbereidingen getroffen om “grootschalige warmtenetten op termijn op vergelijkbare wijze te reguleren als elektriciteits- en gasnetten, waardoor een meer integrale afweging tussen deze energie-infrastructuren kan plaatsvinden”.[1] 

  Op grond van artikel 10 lid 6 van de huidige Gaswet is de netbeheerder in beginsel (uitzonderingen daargelaten) verplicht om huishoudens en bedrijven die daarom verzoeken, aan te sluiten op het gasnet. “Deze wettelijke plicht wordt vervangen door een techniekneutraal recht op warmte. Invulling van dit warmterecht houdt in dat de overheid de aanwezigheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de benodigde energie-infrastructuur garandeert. Eindgebruikers krijgen een recht op een aansluiting op – afhankelijk van de lokale situatie – een warmtenet, een (verzwaard) elektriciteitsnet of een gasnet.”[2]

   

  Volgens het kabinet is de uitdaging al groot om het gebruik van aardgas in de bestaande bouw zo veel mogelijk te reduceren. Daarom is het voor nieuwbouw noodzakelijk dat daarvoor in beginsel geen nieuwe gasnetten meer worden aangelegd. Om dit te bereiken is van belang dat de netbeheerder wordt vrijgesteld van de verplichting om huishoudens en bedrijven die daarom verzoeken op het gasnet aan te sluiten. De technologie is voldoende ontwikkeld om andere warmtebronnen voor verwarming te gebruiken die duurzamer zijn.

   

  Voor meer informatie over de thans bestaande aansluitplicht (voor zowel gas als elektriciteit), kunt u op deze link klikken.

   

  Hoe een en ander uit de Energieagenda gaat uitpakken moet nog blijken. Wij houden u hiervan op de hoogte.

  Heeft u vragen op het gebied van energie en recht? Neem dan gerust contact op met Hans Koenders of Simone Pipping.

   


[1]Zie Energieagenda, p. 11. In een motie die was ingediend in oktober 2016 tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken werd reeds verzocht om in de energieagenda aan te geven hoe de gasaansluitplicht op korte termijn uit de wet zal worden geschrapt.

[2]Zie Energieagenda, p. 65.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd