dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

SODM UIT KRITIEK OP PLANNEN GEOTHERMIE IN GRONINGEN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

SODM UIT KRITIEK OP PLANNEN GEOTHERMIE IN GRONINGEN

 

Staatstoezicht op de Mijnen (hierna: SodM) heeft in een brief d.d. 28 september 2017 de minister van Economische Zaken (hierna: de minister) geadviseerd inzake de overdacht van de opsporingsvergunning aardwarmte van de Gemeente Groningen naar WarmteStad B.V. (hierna: Warmtestad) en inzake de verlenging van de vergunning. Warmtestad is een in 2014 opgericht bedrijf waarvan de Gemeente Groningen en het Waterbedrijf Groningen beide 50% van de aandelen houden. SodM acht het integraal risicobesef bij Warmtestad onvoldoende en constateert dat er een gebrek is aan expertise bij Warmtestad op het gebied van seismiciteit.

De opsporingsvergunning aardwarmte, die in 2011 is verleend aan de Gemeente Groningen, loopt tot november 2017 en heeft betrekking op het gebied ten noordwesten van de stad Groningen. Het plan is om een aardwarmtebron te ontwikkelen met behulp van geothermie om woningen en gebouwen in het gebied te verwarmen. De Gemeente Groningen heeft verzocht om de vergunning over te dragen aan Warmtestad voor een periode van vier jaar.

De minister heeft SodM om advies gevraagd omtrent (onder meer de technische mogelijkheden van) Warmtestad. In de brief aan de minister schrijft SodM onder andere dat het “integraal risicobesef binnen de WarmteStad projectorganisatie onvoldoende is” en “door het gebrek aan expertise op het gebied van seismiciteit binnen de WarmteStad projectorganisatie kan goed opdrachtgeverschap onvoldoende ingevuld worden”. Volgens SodM is er “onvoldoende appreciatie en begrip (…) voor de risico’s van boren naar en het winnen van warmte uit de diepe ondergrond, specifiek in dit gebied met seismische activiteit en gaswinning”. SodM geeft aan dat eerst een aantal “kritische punten afdoende geadresseerd dienen te worden” vóór uitvoering van en overdracht aan Warmtestad.

Daarnaast plaatst SodM een aantal kanttekeningen bij de risico’s van het aardwarmteproject in het kader van de aangepaste Mijnbouwwet. Deze wet is in die zin aangepast dat een vergunningaanvraag tegenwoordig kan worden afgewezen indien het gebied niet geschikt wordt geacht voor de activiteit om reden van het belang van de veiligheid voor omwonenden of het voorkomen van schade aan onder andere gebouwen (art. 9, eerste lid, onder f, Mijnbouwwet). SodM heeft Warmtestad nu al opdracht gegeven een Seismische Risico Analyse (SRA) in te dienen voorafgaand aan de opsporingsboring. Normaal gesproken wordt een SRA pas opgesteld bij de indiening van een winningsplan, maar SodM acht dit nu reeds noodzakelijk omdat dit aardwarmteproject is gelegen in de buurt van het seismisch actieve Groningen gasveld, wat “mogelijk gepaard zal gaan met risico’s voor de veiligheid van omwonenden en/of met het optreden van schade”.

Het advies van SodM is om, “mede gezien de kanttekeningen van SodM bij de huidige project organisatie, vooralsnog niet over te gaan tot de vergunning overdracht”. De opsporingsvergunning kan tijdelijk worden verlengd met het enkele doel het maken van de SRA en voor SodM om de SRA te evalueren en vervolgens een advies te kunnen geven over de vergunningsoverdracht en de verlenging van de vergunning. Op dit moment is dus nog niet duidelijk of de opsporingsvergunning uiteindelijk zal worden overgedragen en verlengd.

Klik op onderstaande link om de brief van SodM aan de minister te lezen:

https://www.sodm.nl/documenten/brieven/2017/10/02/advies-aan-minister-over-opsporingsvergunning-aardwarmte-groningen

Wij zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Heeft u vragen over geothermie of andere vragen op het gebied van energie en recht? Neem dan gerust contact op met Simone Pipping of Hans Koenders.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd