dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

STEVIGE DUURZAAMHEIDSPARAGRAAF IN REGEERAKKOORD RUTTE III

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

STEVIGE DUURZAAMHEIDSPARAGRAAF IN REGEERAKKOORD RUTTE III

 

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben op dinsdag 10 oktober 2017 het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd. Sinds de verkiezingen van 15 maart 2017 is er onderhandeld over de inhoud van een nieuw regeerakkoord. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat voornoemde partijen overeenstemming hebben weten te bereiken over de koers die zij de komende jaren willen varen over diverse onderwerpen, zoals ook op het terrein van klimaat en energie. De Tweede Kamer heeft Mark Rutte van de VVD aangesteld als formateur voor de kabinetsformatie. Het streven is om de kabinetsploeg te presenteren op 26 oktober a.s.

Van het 55 pagina’s tellende regeerakkoord gaan er 10 over ‘Nederland wordt Duurzaam’. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste duurzaamheidsthema’s in het regeerakkoord.

  • Er zal een nationaal klimaat- en energieakkoord worden gemaakt. Samen met diverse partijen wil het kabinet CO2–uitstoot fors terugdringen. Het vergroenen van het belastingstelsel en het gebruik van nieuwe energiebronnen moet hier een belangrijke bijdrage aan leveren.
  • De vijf kolencentrales moeten allemaal in 2030 gesloten zijn.
  • Binnen vier jaar worden nieuwbouwwoningen en andere nieuwe gebouwen in de regel niet meer op gas verwarmd. In de huidige Gaswet staat dat een ieder die verzoekt om een gasaansluiting hierop recht heeft (art. 10 lid 6 Gaswet). Deze aansluitplicht wordt vervangen door een warmterecht, waarmee aanspraak kan worden gemaakt op een aansluiting op een (verzwaard) elektriciteitsnet of een warmtenet.
  • Woningcorporaties kunnen een korting krijgen op de verhuurdersheffing als ze hun huurwoningen duurzamer maken. Het nieuwe kabinet stelt hiervoor 100 miljoen euro beschikbaar.
  • Voor vrachtverkeer wordt een kilometerheffing geïntroduceerd. Vervuilende vrachtwagens gaan per kilometer het meest betalen. Het registratie- en betalingssysteem wordt hetzelfde als dat in de omringende landen.
  • Het wordt duurder om afval te storten en te verbranden.
  • Het nieuwe kabinet neemt de heffing op vervuilende en lawaaiige vliegtuigen in overweging.
  • Over twaalf jaar moeten nieuwe auto’s emissieloos zijn.
  • Er wordt meer ruimte gegeven voor windmolenparken op zee.
  • De productie van aardgas uit het Groningenveld gaat verder omlaag. De verlaging zal de komende vier jaar 1,5 miljard kubieke meter zijn, tot het niveau van 20,1 miljard kubieke meter per jaar. Verder stimuleert het kabinet vermindering van de vraag naar aardgas.

Al deze onderwerpen hebben direct of indirect een raakvlak met de energiepraktijk van Dorhout Advocaten. Wij zullen de ontwikkelingen van de diverse ontwerpen nauwlettend blijven volgen. Voor vragen hierover staan Hans Koenders en Simone Pipping u graag te woord.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd