dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

ACM LEGT ENERGIELEVERANCIERS LAST ONDER DWANGSOM OP VOOR STUREN ONDUIDELIJKE FACTUREN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

ACM LEGT ENERGIELEVERANCIERS LAST ONDER DWANGSOM OP VOOR STUREN ONDUIDELIJKE FACTUREN

 

Bij besluiten d.d. 12 december 2017 heeft ACM de energieleveranciers Fenor en Robin Energie een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van verplichtingen die zijn opgenomen in de Wet handhaving consumentenbescherming.

In 2017 heeft ACM onderzoek gedaan naar de duidelijkheid van facturen van energiebedrijven. Uit dit onderzoek is gebleken dat van de 40 bedrijven, 16 bedrijven duidelijke facturen stuurden, 21 bedrijven ‘nog enkele stappen’ dienden te zetten en dat 3 bedrijven, waaronder Fenor en Robin Energie, dusdanig slecht presteerden dat ACM een last onder dwangsom had aangekondigd. Fenor en Robin Energie hebben echter nagelaten om alsnog aan de vereisten met betrekking tot de factuur te voldoen (het andere bedrijf had de facturen wel voldoende aangepast). Vandaar dat ACM bij besluiten d.d. 12 december 2017 de last onder dwangsom daadwerkelijk heeft opgelegd.

Op de site  van ACM worden als belangrijke uitgangspunten bij het onderzoek genoemd:

  • Tarieven die tussentijds zijn aangepast moeten afzonderlijk zichtbaar zijn op de factuur en niet als gemiddelde over de hele factuurperiode worden vermeld. Anders kan de klant niet eenvoudig herleiden of hij de tarieven heeft gekregen die zijn afgesproken in het contract en die tussentijds zijn gecommuniceerd bij een prijswijziging.
  • Op de rekening moet worden gerekend met dezelfde eenheden als in het contract en de prijswijzigingsinformatie (dus niet bijvoorbeeld in het contract per maand en op de rekening per dag).”

Uit de besluiten van ACM volgt dat beide energieleveranciers de Wet oneerlijke handelspraktijken overtreden. De energieleveranciers dienen hun bedrijfsprocessen zodanig aan te passen dat consumenten een factuur krijgen die begrijpelijk, controleerbaar en herleidbaar is. De ACM geeft in de besluiten aan dat dit betekent dat op de factuur tenminste:

i.          Tarieven en kosten op dezelfde wijze worden weergegeven als in (de leveringsovereenkomst en) de prijswijzigingsinformatie (voor beide);

ii.         Tarieven van de variabele leveringskosten worden gekoppeld aan de verbruiksperiode waar ze betrekking op hebben (voor beide);

iii.        Tarieven van de vaste leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelastingen binnen de factuurperiode worden gekoppeld aan de verbruiksperiode waar ze betrekking op hebben (voor Fenor);

iv.        Wijzigingen van de vaste leveringskosten, netbeheerkosten, vermindering energiebelasting en energiebelastingen binnen de factuurperiode zichtbaar worden gemaakt op de factuur (voor Robin Energie);

v.         Wijzigingen van de vaste leveringskosten, netbeheerkosten, vermindering energiebelasting en energiebelastingen binnen de factuurperiode gekoppeld worden aan het verbruik en/of de tariefperiode(voor Robin Energie);

vi.        De in de markt gangbare begrippen worden gebruikt (voor Robin Energie).

Beide energieleveranciers dienen uiterlijk op 2 februari 2018 de bedrijfsprocessen te hebben aangepast. Laten zij dit na dan zullen zij voor elke dag die zij nalaten aan de lastgeving opvolging te geven, een dwangsom verbeuren van € 1.000,– per dag met een maximum van € 50.000,–.

Klik op onderstaande link voor meer informatie:

https://www.acm.nl/nl/publicaties/fenor-en-robin-energie-krijgen-last-onder-dwangsom-voor-sturen-van-onduidelijke-facturen

Heeft u vragen op het gebied van energie en recht? Neem dan contact op met Simone Pipping of Hans Koenders.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd