dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

BIJ FYSIEKE AARDBEVINGSSCHADE OOK RECHT OP VERGOEDING VAN VERMOGENSSCHADE VANWEGE GEMIST WOONGENOT EN RECHT OP VERGOEDING VAN SMARTENGELD

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

BIJ FYSIEKE AARDBEVINGSSCHADE OOK RECHT OP VERGOEDING VAN VERMOGENSSCHADE VANWEGE GEMIST WOONGENOT EN RECHT OP VERGOEDING VAN SMARTENGELD

Op 17 december 2019 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in hoger beroep tegen het vonnis van de Rechtbank Noord-Nederland van 1 maart 2017 (ECLI:NL:RBNNE:2017:715). In het vonnis oordeelde de rechtbank dat voor het deel van het Groningenveld waar regelmatig aardbevingen worden gevoeld en schade wordt geleden, gesproken kan worden van een situatie waarin door NAM een ernstige inbreuk wordt gemaakt op een fundamenteel persoonlijkheidsrecht, zodat voor recht verklaard kan worden dat NAM de immateriële schade moet vergoeden.

De Rechtbank Noord-Nederland legde eerder in een andere zaak een aantal rechtsvragen in een prejudiciële procedure voor aan de Hoge Raad (Rechtbank Noord-Nederland, 10 oktober 2018, ECLI:NL:RBNNE:2018:4009). De vraag of gederfd woongenot tot de door de exploitant te vergoeden vermogensschade behoort (vraag 8) werd voorgelegd alsmede de vraag of er bij schade op grond van de exploitatie plaats is voor het oordeel dat sprake is van een zodanige aantasting van persoonlijkheidsrechten dat gesproken kan worden van een andere aantasting in de persoon als bedoeld in art. 6:106 lid 1 onder b BW (vraag 9). De behandeling en beantwoording van die vragen door de Hoge Raad (Hoge Raad 19 juli 2019, ECLI:NL:HR:2019:1278) komen terug in de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 17 december 2019.  

Het hof is op zoek gegaan naar een mogelijkheid om de procedure hanteerbaar te houden. Gezien de grote aantallen zaken en de bij de rechtbank en het hof beschikbare menskracht kan het ‘gerechtelijk apparaat’ in Noord-Nederland zomaar vastlopen. Het hof is in dat kader op zoek gegaan naar bepaalde gemeenschappelijke kenmerken en wijst ernaar dat dat kenmerk wel dient te voldoen aan wat volgens de Hoge Raad vereist is voor het toewijzen van een vordering tot vermogensschade en van immateriële schade. Dat gemeenschappelijke kenmerk heeft het hof gevonden in fysieke schade aan woningen in het aardbevingsgebied.

Het hof heeft beslist dat indien bij eigenaren of huurders minimaal eenmaal fysieke schade aan de woning is vastgesteld, zij recht hebben op vergoeding van vermogensschade vanwege gemist woongenot. Indien minimaal tweemaal fysieke schade aan de woning is vastgesteld, bestaat er daarnaast recht op vergoeding van smartengeld. Het hof heeft tevens een minimum bedrag aan smartengeld vastgesteld: minimaal € 2.500,- per persoon. Voor de beoordeling van de vraag of de schade voor vergoeding in aanmerking komt, is het dus belangrijk of de benadeelde fysieke schade heeft geleden.

In onderhavige zaak wordt de vordering van een aantal eisers tot vergoeding van vermogensschade wegens gemist woongenot toegewezen. Ook de vordering van een aantal eisers tot vergoeding van immateriële schade wordt toegewezen.

De uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt u door te klikken op onderstaande link:

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHARL:2019:10717

Heeft u vragen op het gebied van aardbevingen in Groningen en de daaruit voortvloeiende schade? Neem dan contact op met Margot Gozoglu, Simone Pipping of Hans Koenders.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd