UITSPRAAK CBB ZONDER UITSLUITSEL OVER ONTHEFFING ELEKTRICITEITSNET STATION LEIDEN

UITSPRAAK CBB ZONDER UITSLUITSEL OVER ONTHEFFING ELEKTRICITEITSNET STATION LEIDEN

Op 11 augustus 2020 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (hierna: CBb) uitspraak gedaan in een zaak tussen NS Stations en de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) over de noodzaak van een ontheffing, van de in de Elektriciteitswet 1998 (hierna: E-wet) opgenomen verplichting om een netbeheerder aan te wijzen, voor het elektriciteitsnet van Station Leiden. 

De ACM kan op aanvraag een ontheffing verlenen aan een eigenaar van een gesloten distributiesysteem op grond van artikel 15 van de Elektriciteitswet. NS Stations was van mening dat echter geen ontheffing noodzakelijk was voor het stelsel van verbindingen dat volgens NS Stations heeft te kwalificeren als installatie. Volgens NS Stations gaat het om een stelsel van verbindingen in één gebouw (het stationsgebouw) dat juridisch eigendom is van één entiteit: NS Vastgoed. NS Stations meent dat binnen één enkel gebouw geen sprake kan zijn van een net in de zin van de Elektriciteitswet 1998 (hierna: E-wet). De ACM heeft zich echter op het standpunt gesteld dat het stelsel van verbindingen wél kwalificeert als een net in de zin van de E-wet. Waarom het stelsel van verbindingen als net in de zin van de E-wet zou kwalificeren, heeft ACM in deze procedure niet nader onderbouwd.

NS Stations is tegen dit oordeel in beroep gegaan en heeft zich op het standpunt gesteld dat de mededeling van ACM (gedaan bij brief van 29 oktober 2018), waaruit volgt dat het stelsel van verbindingen is aan te merken als een elektriciteitsnet in de zin van de E-wet, als besluit moet worden aangemerkt. In de procedure heeft de ACM zich op het standpunt gesteld dat de brief van 29 oktober 2018 niet als een besluit in de zin van de Awb kan worden aangemerkt.

Het CBb heeft geoordeeld dat de brief van 29 oktober 2018 niet kan worden gekwalificeerd als een besluit in de zin van art. 1:3 lid 1 Awb. Het college is van oordeel dat het standpunt van ACM, dat het stelsel van verbindingen niet kwalificeert als een installatie maar als een net, niets meer is dan een weergave van hoe ACM de bepalingen van de E-wet interpreteert en toepast op de feitelijke situatie. Volgens het CBb brengt het standpunt van ACM geen verandering in de reeds bestaande rechten en plichten van de juridische eigenaar van het stelsel van verbindingen omdat die rechten en verplichtingen rechtstreeks uit de E-wet zouden volgen.

Van belang is dus dat indien niet gevraagd wordt om een ontheffing en ook anderszins niet wordt verzocht een besluit ter zake te nemen, de reactie op het standpunt dat geen ontheffing nodig is, niet als besluit aangemerkt kan worden.

De uitspraak is te vinden op rechtspraak.nl (ECLI:NL:CBB:2020:529).

Voor vragen op het gebied van energie en recht kunt u contact opnemen met Margot Gozoglu of Hans Koenders.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd