ACM ZET DE DEUR VERDER OPEN VOOR GROENE KARTELS

ACM zet de deur verder open voor groene kartels

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil de mogelijkheden voor groene kartels verruimen. Dat blijkt uit de in juli dit jaar gepubliceerde conceptleidraad duurzaamheidsafspraken. Dat is een ommezwaai in het tot op heden gevoerde beleid.

Het kartelverbod (artikel 6 Mededingingswet) verbiedt ondernemingen samen te werken voor zover die samenwerking de concurrentie beperkt. Dit kartelverbod geldt niet voor kartels die leiden tot efficiëntieverbeteringen waaronder onder meer innovatie en economische verbeteringen vallen (volgens de zogeheten lid 3-toets). Het kartelverbod wordt gehandhaafd door de ACM.

In het verleden achtte de ACM duurzaamheidsinitiatieven in strijd met het kartelverbod. Een bekend Nederlands voorbeeld is de Kip van Morgen zaak. Supermarkten maakten samen met de vleesindustrie en pluimveesector de afspraak om op termijn alleen nog maar duurzame kip te verkopen. Volgens de ACM mocht dit niet. De toenmalige bestuursvoorzitter van de ACM, Chris Fonteijn, gaf in een interview in het FD aan dat “Als je als samenleving vindt dat het welzijn van de kip flink verbeterd moet worden en dat het ook wat mag kosten, dan is dat geen taak van de mededingingstoezichthouder, maar van de politiek.”

Martijn Snoep, de huidige bestuursvoorzitter van de ACM, juicht dergelijke duurzaamheidsinitiatieven toe, en wil bedrijven meer mogelijkheden bieden om samen te werken, ook als die samenwerking leidt tot een prijsverhoging voor consumenten. De ACM doet dit door de voordelen van het duurzaamheidsinitiatief anders af te wegen tegen de nadelen (zoals een prijsverhoging) dan zij voorheen deed. Er wordt gekeken naar de voordelen voor de samenleving als geheel, in plaats van dat de voor- en nadelen van de gebruikers tegen elkaar worden afgewogen. Verder zal de ACM minder snel boetes opleggen en vaker eerst vragen om aanpassing van de afspraken, indien bedrijven duurzaamheidsinitiatieven hebben gelanceerd, die niet in overeenstemming met de regels zijn.

De nieuwe beleidsregels lijken soepeler te zijn dan de huidige lijn in het Europese mededingingsrecht (waarvan de Nederlandse wet in feite een kopie is). Omdat de ACM de Europese mededingingsregels moet toepassen indien sprake is van invloed op de handel tussen lidstaten van de EU, zal moeten blijken of in die gevallen het beleid van de ACM stand kan houden volgens de Europese regels.

Voor vragen op het gebied van energie en recht kunt u contact opnemen met Tim van Dijken of Hans Koenders.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd