dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

DE VAR VERDWIJNT, MAATWERK VERSCHIJNT?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Met ingang van 1 mei 2016 treedt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) in werking. Per 1 mei 2016 kunnen geen VAR-verklaringen meer worden aangevraagd, maar moeten modelovereenkomsten worden gebruikt. Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe wetgeving?

Veel bedrijven maken gebruik van zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers).  Voor 1 mei 2016 werd in de praktijk veel gebruik gemaakt van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR-verklaring). Als een zelfstandige over een VAR-verklaring beschikte dan was de opdrachtgever er zeker van hij geen loonheffingen verschuldigd was. Voor een opdrachtgever een belangrijke geruststelling. Als de belastingdienst op een later moment oordeelde dat de opdrachtnemer toch geen zelfstandige was, maar een verkapte werknemer, dan kreeg hij en niet de opdrachtgever een forse naheffingsaanslag opgelegd.

Feitelijk liep dus alleen de opdrachtnemer een financieel risico. Dit was de wetgever een doorn in het oog . Zij wilde dat de verantwoordelijkheid voor het vermijden van schijnzelfstandigheid (wat met de VAR werd beoogd) beter zou worden verdeeld over opdrachtnemer én opdrachtgever. Dit heeft geresulteerd in de Wet DBA.

Werken met modelovereenkomsten

De VAR-verklaring wordt vervangen door een serie modelovereenkomsten die gepubliceerd staan op de website van de Belastingdienst. Als gewerkt wordt volgens een door de Belastingdienst beoordeelde modelovereenkomst, is er geen sprake van loondienst en hoef je als opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Het is van groot belang dat in de praktijk ook wordt gehandeld volgens de afspraken in de overeenkomst. Als namelijk bij een controle door de Belastingdienst blijkt dat de feitelijke situatie afwijkt van de in de beoordeelde overeenkomst aangegeven situatie,  en door de Belastingdienst toch wordt geoordeeld dat sprake is van een dienstverband, dan kan alsnog een naheffingsaanslag en een boete worden opgelegd.

Transitieperiode

Op 1 mei 2016 is de VAR afgeschaft en de Wet DBA in werking getreden. De Belastingdienst hanteert een transitieperiode van 1 jaar, dus tot 1 mei 2017. Gedurende deze periode zal de Belastingdienst met name voorlichten in plaats van controleren. Van opdrachtgevers en opdrachtnemers wordt verwacht dat zij tijdens de transitieperiode actief met elkaar in gesprek gaan over het gebruik van modelovereenkomsten.

Maatwerk

In de overeenkomst tussen de opdrachtgever en de ZZP-er kan natuurlijk veel meer worden opgenomen dan alleen datgene wat betrekking heeft op de Wet DBA.  Alle afspraken die je als partijen over het uit te voeren werk zou willen vastleggen kun je in deze overeenkomst kwijt. De Belastingdienst heeft met die mogelijkheid rekening gehouden en biedt de mogelijkheid om dergelijke overeenkomsten ter beoordeling voor te leggen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat beoordeling van deze contracten volgens opgave van de Belastingdienst maximaal 6 weken in beslag zal nemen.

Een modelovereenkomst is nooit toegesneden op een specifiek geval. In veel situaties is een modelovereenkomst daarom niet de oplossing die je zoekt.  Als je alle specifieke afspraken wilt vastleggen in het contract is maatwerk geboden.  Het blijft daarom van belang om dit per geval te toetsen en als het nodig is de overeenkomsten aan te passen. Dorhout Advocaten kan dat regelen en dat hoeft overigens helemaal niet duur te zijn. Vraag er maar eens naar bij mr. Rim Duinker.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd