dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

LOKAAL OPGEWEKTE ENERGIE AFNEMEN VIA EEN ZOGENAAMDE ‘DIRECTE LIJN’

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Er is al meer geschreven over de mogelijkheid om een eigen net te beheren, een zogenaamd gesloten distributiesysteem[1]. Ook is al aan bod gekomen het Besluit experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking (hierna: Experimenten AMvB)[2], dat kleinverbruikers de mogelijkheid biedt om gezamenlijk op te treden zowel als producent, leverancier en – in bepaalde gevallen – ook als netbeheerder. Wilt u lokaal opgewekte elektriciteit of gas via een elektriciteitslijn of gasleiding rechtstreeks afnemen? Wellicht is er in dat geval sprake van een zogenaamde directe lijn en kunt u uzelf de moeite van het indienen van een ontheffingsaanvraag besparen.

Een directe lijn kan zowel een elektriciteitslijn zijn als een gasleiding. Er zijn twee types:

  • Type A: een verbinding die een geïsoleerde producent rechtstreeks met een geïsoleerde verbruiker verbindt (er is geen sprake van een aansluiting op het regionale net);[3] en

  • Type B: een verbinding waarbij ten hoogste één aansluiting bestaat op het regionale net, die een producent met tussenkomst van een leverancier rechtstreeks verbindt met één of meer met name zakelijke verbruikers.[4]

Het voordeel van een directe lijn is dat u – in tegenstelling tot een gesloten distributiesysteem of een net op grond van de Experimenten AMvB – geen ontheffing hoeft aan te vragen voor het beheren van deze lijn. Een dergelijke directe lijn wordt immers niet gekwalificeerd als een ‘net’ waarvoor een netbeheerder dient te worden aangewezen (artikel 1 lid 1 sub i Elektriciteitswet en artikel 1 lid 1 sub d Gaswet).

Als er sprake is van een directe lijn dient u die te melden bij de Autoriteit Consument & Markt (hierna: ACM). Dit is een aanzienlijk minder ingewikkeld proces dan een ontheffingsaanvraag. Het merendeel van de gemelde directe lijnen betreft type B elektriciteitslijnen vanwege leveringszekerheid.

Wilt u weten welke directe lijnen zijn gemeld bij de ACM, klik dan op onderstaande link voor een overzicht dat door ACM is gepubliceerd:

https://www.acm.nl/download/documenten/acm-energie/register-directe-lijnen-internet.pdf

Bent u benieuwd of in uw situatie sprake is van een directe lijn. neem dan contact op met Simone Pipping of Hans Koenders .


[1] Voor meer informatie over gesloten distributiesystemen klik op deze link.

http://www.dorhout.nl/nieuws/uw-eigen-elektriciteitsnet-beheren/159?page=10

[2] Voor meer informatie over de Experimenten AMvB klik op deze link.

[3] Zie artikel 1 lid 1 sub ar onder 1° van de Elektriciteitswet en artikel 1 lid 1 sub an onder 1° van de Gaswet.

[4] Zie artikel 1 lid 1 sub ar onder 2° van de Elektriciteitswet en artikel 1 lid 1 sub an onder 2° van de Gaswet.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd