dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

OPINIE: LANG LEVE DE DOORSTART NA PRE-PACK?

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

OPINIE: LANG LEVE DE DOORSTART NA PRE-PACK?

 

Na SmallstepsBogra en Heiploeg is er een uitspraak van de Rechtbank Limburg over de pre-pack, die vooraf ging aan het faillissement van Princen Transmission. De rechtbank oordeelt dat alle werknemers in beginsel in dienst blijven bij de doorstarter. Volgens de rechtbank was het faillissement niet gericht op liquidatie van het vermogen van de onderneming, maar op een doorstart. Omdat niet aan deze voorwaarde is voldaan, is sprake van overgang van onderneming in de zin van artikel 7:662 BW e.v. De werknemers zijn overigens alleen over de opzeggingsperiode in dienst gekomen bij de doorstarter volgens de rechtbank, omdat de werknemers niet de vernietiging hebben ingeroepen van de opzegging van de arbeidsovereenkomst door de curator. Nu deze formaliteit niet in acht is genomen, hebben de werknemers alleen aanspraak op loon over de opzeggingsperiode van circa zes weken.

De beslissing van de rechtbank wijkt af van de beslissing in de zaak van de FNV tegen de doorstarter in het faillissement van Heiploeg, in welk faillissement mr. Gerard Breuker en mr. Pieter Lettinga van Dorhout Advocaten als curator zijn benoemd. In die zaak oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat liquidatie van het vermogen het hoofddoel was van het faillissement, omdat het realiseren van een zo hoog mogelijke opbrengst voor de gezamenlijke schuldeisers het uitgangspunt was (opbrengstmaximalisatie). De verkoop van de onderneming als going concern leverde simpelweg het meeste op voor de gezamenlijke schuldeisers.

Beslissend is steeds: is het hoofddoel van het faillissement (1) liquidatie van de onderneming (opbrengstmaximalisatie) of (2) doorstart van de onderneming? Dit onderscheid – dat van groot belang is voor de betrokken werknemers en de doorstarter – lijkt ten onrechte als tegenstelling te worden neergezet, ook door het Hof van Justitie. Immers, het is de taak van de curator om een zo hoog mogelijke opbrengst voor de schuldeisers te realiseren. En is de doorstart niet meer dan het middel om dit te realiseren, omdat verkoop going concern in bijna alle gevallen het meeste oplevert voor de schuldeisers?

Opbrengstmaximalisatie (als doel) en doorstart (als middel) gaan dus hand in hand. Indien dit niet het geval is – bijvoorbeeld wanneer losse verkoop van machines/activa meer oplevert dan een doorstart – zal een curator (moeten) kiezen voor een liquidatie zonder doorstart, in het belang van de gezamenlijke schuldeisers. Vaak helaas ten koste van de werkgelegenheid overigens.

Indien in rechte vast komt te staan dat een doorstart meer oplevert dan een andere wijze van liquidatie, kan daarom moeilijk een andere conclusie getrokken worden dan dat opbrengstmaximalisatie het hoofddoel was. Pas wanneer de curator kiest voor een doorstart, terwijl losse verkoop van de activa meer op zou leveren, zou in mijn optiek niet opbrengstmaximalisatie maar de doorstart als hoofddoel aangemerkt moeten worden. Zou de toepassing van overgang van onderneming niet tot die gevallen beperkt moeten blijven? In alle andere gevallen mag men er immers van uitgaan dat het realiseren van een zo hoog mogelijk opbrengst voor de curator het hoofddoel was, en de doorstart het middel.

Het zou de rechtszekerheid in ieder geval ten goede komen. Het blijft nu lastig uit te leggen waarom in het ene geval anders wordt geoordeeld dan in het andere geval. Het is wachten op een uitspraak van de Hoge Raad die hierover duidelijkheid verschaft.

Mocht u vragen hebben over dit stuk of insolventierechtelijke vraagstukken in het algemeen dan staat Tim van Dijken u graag te woord.

Related Posts

ENERGIETRANSITIE-TENDER VOOR MKB

Energietransitie-tender voor MKB  Op 11 juli jl. presenteerde staatsecretaris Mona Keijzer de voortgangsrapportage van het zogenaamde MKB-actieplan. In juni 2018 had het kabinet dit actieplan gelanceerd. Uit de voortgangsrapportage blijkt…
Read more

ONTWIKKELINGEN SCHADEAFHANDELING IN GRONINGEN

Ontwikkelingen schadeafhandeling in Groningen Bij brief van 8 juli 2019 heeft Minister Wiebes de Tweede Kamer geïnformeerd over de wettelijke regeling voor de schadeafhandeling en de versterkingsaanpak in Groningen. Er…
Read more

DERDENTOEGANG GESLOTEN DISTRIBUTIESYSTEMEN

DERDENTOEGANG GESLOTEN DISTRIBUTIESYSTEMEN Afnemers op een gesloten distributiesysteem (hierna: GDS) kunnen hun eigen energieleverancier kiezen. In de brief van 26 maart 2019 heeft ACM deze vrije leverancierskeuze (derdentoegang) nader toegelicht…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd