dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

DERDENTOEGANG GESLOTEN DISTRIBUTIESYSTEMEN

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

DERDENTOEGANG GESLOTEN DISTRIBUTIESYSTEMEN

Afnemers op een gesloten distributiesysteem (hierna: GDS) kunnen hun eigen energieleverancier kiezen. In de brief van 26 maart 2019 heeft ACM deze vrije leverancierskeuze (derdentoegang) nader toegelicht en een reactie gegeven op signalen van Netbeheer Nederland dat voor afnemers op een GDS mogelijk wettelijke beperkingen zouden zijn voor derdentoegang.

In de periode voorafgaande aan de brief van 26 maart 2019 had ACM verschillende gesprekken gevoerd met Netbeheer Nederland, netbeheerders, leveranciers, en andere partijen uit de sector over de toegang voor een eigenaar van een GDS tot het centrale communicatiesysteem van de gezamenlijke netbeheerders. Om een vrije leverancierskeuze mogelijk te kunnen maken is toegang tot dit communicatiesysteem cruciaal. Netbeheerders wezen ACM in die gesprekken op mogelijke wettelijke beperkingen. ACM heeft mede naar aanleiding hiervan een analyse gemaakt en is tot het volgende gekomen, ter nadere duiding van wet- en regelgeving.

In artikel 17 van de Elektriciteitswet en artikel 10a Gaswet staat, kort samengevat, dat netbeheerders van elektriciteit en gas alleen werkzaamheden mogen verrichten die nodig zijn voor een goede uitvoering van hun wettelijke taken. Netbeheerders waren van oordeel dat zij geen wettelijke taak hebben om derdentoegang voor afnemers op een GDS mogelijk te maken en dat een wetswijziging nodig is om dit te regelen.

In reactie op het standpunt van de netbeheerders laat ACM, na analyse, in de brief van 26 maart 2019 weten dat die wetswijziging niet nodig is. Op grond van diverse codebesluiten van ACM hebben eigenaren van een GDS met hun eigen aansluitregister voor elektriciteit al recht op toegang tot het centrale communicatiesysteem van de gezamenlijke netbeheerders. Artikel 17 van de Elektriciteitswet staat de uitvoering van de bepalingen uit de codes niet in de weg, aldus ACM. De codes hebben formele rechtskracht en de netbeheerders moeten de bepalingen uit de codes naleven. De uitvoering van de bepalingen zoals die in de codes zijn opgenomen zijn daarbij vastgesteld in lijn met de Elektriciteitswet. Door toegang te weigeren zouden netbeheerders een marktbelemmering opwerpen bij het transport van elektriciteit. Een eigenaar van een GDS heeft een eigen verantwoordelijkheid om gegevens over afnemers op dit GDS in een eigen register bij te houden. Een GDS-eigenaar maakt dus zelf voor elke afnemer op het GDS een EAN-code aan. Een GDS-eigenaar heeft met het eigen register recht op toegang tot het centrale communicatiesysteem van de gezamenlijke netbeheerders.

Als deze toegang is geregeld kan een leverancier op uniforme wijze communiceren over alle EAN-codes ongeacht of deze EAN-codes zijn aangemaakt voor aansluitingen van afnemers op het openbare net of een GDS. Op grond van bepalingen uit de codes kunnen afnemers op een GDS ook gebruik maken van de MLOEA regeling (Meerdere Leveranciers Op Een Aansluiting), zodat ook deze groep afnemers meerdere leveranciers kan kiezen. Een GDS-eigenaar moet dit faciliteren.

Voor gas in relatie tot een GDS en de vrije leverancierskeuze moeten de codes nog wel aangepast worden.

Met de brief van 26 maart 2019 heeft ACM in ieder geval duidelijkheid gegeven hoe moet worden omgegaan met vrije leverancierskeuze bij een GDS bij elektriciteit.

Heeft u een vraag over gesloten distributie systemen dan staan Hans Koenders en Simone Pipping u graag te woord.

Related Posts

ENERGIETRANSITIE-TENDER VOOR MKB

Energietransitie-tender voor MKB  Op 11 juli jl. presenteerde staatsecretaris Mona Keijzer de voortgangsrapportage van het zogenaamde MKB-actieplan. In juni 2018 had het kabinet dit actieplan gelanceerd. Uit de voortgangsrapportage blijkt…
Read more

ONTWIKKELINGEN SCHADEAFHANDELING IN GRONINGEN

Ontwikkelingen schadeafhandeling in Groningen Bij brief van 8 juli 2019 heeft Minister Wiebes de Tweede Kamer geïnformeerd over de wettelijke regeling voor de schadeafhandeling en de versterkingsaanpak in Groningen. Er…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd