dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

KABINET WIL POSTCODEROOSREGELING VERVANGEN DOOR SUBSIDIE

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

KABINET WIL POSTCODEROOSREGELING VERVANGEN DOOR SUBSIDIE

De Postcoderoosregeling is (in 2014) in het leven geroepen om (leden van) coöperaties en verenigingen van eigenaars (VVE’s) financieel te ondersteunen bij lokale opwek en afname van duurzame energie binnen een afgebakend postcodegebied. In ons blog ‘De Postcoderoosregeling anno 2016’ (zie: https://www.dorhout.nl/2016/07/12/de-postcoderoosregeling-anno-2016/) vindt u meer informatie over deze Postcoderoosregeling. Onder meer doordat de Postcoderoosregeling als complex wordt ervaren, heeft Minister Wiebes bij brief van 25 mei 2020 aangekondigd dat het kabinet voornemens is om de Postcoderoosregeling te vervangen door een subsidie.

In zijn brief geeft minister Wiebes onder andere aan dat het wenselijk is om voor de hoogte van de stimulering aan te sluiten bij de daadwerkelijke kosten. In de Postcoderoosregeling is de hoogte van de stimulering ‘gevoelig (…) voor veranderingen in de hoogte van de energiebelasting’. Volgens het kabinet kunnen energiecoöperaties en VVE’s beter gestimuleerd worden met een subsidie dan met een verlaagd belastingtarief.

Het plan is dat VVE’s en energiecoöperaties vanaf 2021 subsidie kunnen aanvragen voor een zonne-energieproject of een kleinschalig windenergieproject. De belangrijkste voorwaarden hiervoor zijn, althans lijken te zijn (het is nog afwachten hoe de wet- en regelgeving er uiteindelijk uit komt te zien):

  • Zonne-energieprojecten tussen 15 en 300 kWp en windenergieprojecten op land tussen 500 en 1000 kWp komen in aanmerking (verder wordt er nog onderzoek gedaan naar de mogelijkheden betreffende kleinschalige waterkrachtprojecten);
  • Deelnemers moeten lid zijn van een VVE of een energiecoöperatie;
  • Bij aanvang moeten deelnemers in hetzelfde postcoderoosgebied wonen als waar de hernieuwbare energieproductie plaatsvindt;
  • Deelnemers kunnen zowel particulieren zijn als ondernemingen met een kleinverbruikaansluiting;
  • Voor leden van een energiecoöperatie geldt dat zij lid kunnen blijven als zij verhuizen naar buiten het postcodegebied;
  • Voor zonne-energieprojecten geldt dat een energiecoöperatie per 5 kWp 1 lid moet hebben en voor windenergieprojecten geldt dat een energiecoöperatie per 2 kWp 1 lid moet hebben;[1]
  • Voor energiecoöperaties geldt dat elk lid een even zwaar wegende stem moet hebben in de besluitvorming, ‘ongeacht de hoogte van de financiële inleg’.

De subsidie zal niet (zoals dat nu wel het geval is bij de huidige Postcoderoosregeling) lopen via de energieleverancier. De subsidie zal worden uitbetaald aan de energiecoöperatie of VVE, die belast is met de verdeling aan haar leden. Nu aan de verdeling geen nadere eisen worden gesteld, vervalt daarmee de ‘directe koppeling tussen de productie van de energiecoöperatie/VVE en het verbruik van de leden’. De subsidie heeft een looptijd van 15 jaar en de systematiek is vergelijkbaar met de systematiek bij SDE+.

Wilt u de brief van minister Wiebes lezen? Klik dan op onderstaande link:

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-economische-zaken-en-klimaat/documenten/kamerstukken/2020/05/25/kamerbrief-over-stimulering-van-energie-cooperaties

Voor vragen op het gebied van energie en recht kunt u contact opnemen met Simone Pipping of Hans Koenders

 

 

[1] ‘Om te borgen dat er voldoende participatie en betrokkenheid is, wordt een minimum aantal deelnemers in het postcoderoosgebied vereist.’

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd