dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

HET DERDE GRONINGER GASWINNINGSCONGRES

dorhout advocaten Nieuw logo 121x43

Het derde Groninger Gaswinningscongres

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen organiseerde op 24 april jl. het 3e Groninger Gaswinningscongres. Tijdens dit congres werd stilgestaan bij de laatste stand van zaken in het gasdossier en werden de meest recente ontwikkelingen en de gevolgen daarvan aan de orde gesteld door verschillende sprekers uit de praktijk en wetenschap. Circa 80 deelnemers namen deel aan het congres waaronder het team Energie van Dorhout Advocaten.

Tijdens het congres werd o.a. de stand van de wetgeving besproken met aandacht voor de versterking van gebouwen. De schade wordt thans (buitengerechtelijk) afgehandeld door de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Momenteel is het wetsvoorstel ‘Instituut Mijnbouwschade Groningen’ aanhangig. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zal de TCMG opvolgen. Een belangrijk gevolg hiervan is dat de schadeafhandelingsprocedure bestuursrechtelijk van aard wordt maar wél met toepassing van het privaatrechtelijke aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht (inclusief het bewijsvermoeden van art. 6:177a BW). Dat betekent dat men zich voor schadevergoeding bij gaswinning straks dient te wenden (na een negatief besluit van het IMG) tot de bestuursrechter. Verder is een belangrijk verschil ten opzichte van de TCMG dat het IMG alle soorten schade zal gaan behandelen, waaronder ook waardedaling van woningen in het gaswinningsgebied.

Over waardedaling van woningen in Groningen heeft mr. A. Hammerstein, voorzitter van de adviescommissie waardedaling woningen aardbevingsgebied Groningen (‘de adviescommissie’), oud-raadsheer in de Hoge Raad, oud-president van het Gerechtshof Arnhem en voormalig regeringscommissaris, tijdens het gaswinningscongres gesproken. De door de minister van Economische Zaken en Klimaat ingestelde adviescommissie heeft als opdracht gekregen advies aan de minister uit te brengen over een publiekrechtelijke regeling voor de compensatie van waardedaling van woningen als gevolg van bevingen in het gaswinningsgebied in Groningen. Aanleiding hiervoor is de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 23 januari 2018 (ECLI:NL:GHARL:2018:618) waarin het hof heeft geoordeeld dat compensatie voor waardedaling ook los van de verkoop dient plaats te vinden. De adviescommissie heeft verschillende berekeningsmethoden voor de vergoeding van waardedaling onderzocht. De compensatieregeling vervangt de huidige regeling waarbij huiseigenaren alleen een vergoeding kunnen claimen bij de NAM op het moment van verkoop van hun woning. In de nieuwe regeling kunnen huiseigenaren in aanmerking komen voor compensatie ongeacht verkoop van hun woning. Het verzoek tot schadevergoeding kan straks ingediend worden bij het IMG.

Binnenkort verschijnt een monografie over gaswinning en aansprakelijkheid van de hand van verschillende onderzoekers van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG. Margot Gozoglu heeft in deze monografie een bijdrage geschreven over aansprakelijkheid van de mijnbouwexploitant voor waardedaling van onroerende zaken door gaswinning en de verschuiving van de schadevergoedingsplicht.

Mocht u vragen hebben over het onderwerp gaswinning en/of schade als gevolg van mijnbouwactiviteiten? Neem dan gerust contact op met Margot Gozoglu, Hans KoendersSimone Pipping of Tim van Dijken.

Related Posts

Komen de miljoenen van…

Schorsing Sywert c.s. Op 28 april 2022 heeft de Rechtbank Amsterdam Sywert en zijn compagnon geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Een voorlopige maatregel van de rechtbank…
Read more

Lang leve de pre-pack…

Vers van de pers: de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak FNV/Heiploeg. Het Hof geeft ruimte voor de pre-pack. Anders dan in het Smallsteps-arrest oordeelt het Hof…
Read more

Verplicht van het gas…

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7…
Read more
x

Cookiemelding

Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Bovendien plaatsen wij cookies van derde partijen om gepersonaliseerde advertenties te tonen en de inhoud van de advertenties op jouw voorkeuren af te stemmen. Ook worden er cookies geplaatst door sociale media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden. Door op ‘Ja’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.

Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken
Een goede website is nooit af. Met cookies voor statistieken analyseren we hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo ontdekken we wat goed werkt én wat wij nog beter moeten doen.

Lees meer

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed blijft werken zodat je de juiste informatie op onze website krijgt te zien als je nog eens terugkomt.

Analytische cookies gebruiken we om in te zien hoe vaak onze website wordt bezocht en bijvoorbeeld welke pagina’s het beste voor ons werken.

De functionele- en analytische cookies hebben geen impact op jouw privacy, hiervoor hoeven we dus geen expliciete toestemming te vragen. We vragen dus enkel jouw toestemming voor het gebruik van tracking cookies! De informatie van deze cookies wordt voor maximaal 90 dagen bewaard. Je kan cookies altijd zelf uitzetten of ze van je apparaat verwijderen. Hoe je dat kunt doen verschilt per soort internetbrowser en apparaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het cookiebeleid van Dorhout Advocaten? Of heb je vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels) voor jouw bedrijf? Mail dan gerust naar info@dorhout.nl.

Ik geef Dorhout Advocaten toestemming voor het gebruik van tracking cookies: Ja Nee
Cookies geaccepteerd